Spår ny nedtur innen halvledere

Gartner tror 2004 blir bedre enn forventet. Men deretter dempes veksten betraktelig på halvledermarkedet.

Gartner tror 2004 blir bedre enn forventet. Men deretter dempes veksten betraktelig på halvledermarkedet.

Analyseselskapet Gartner publiserte i går en revidert prognose for det globale halvledermarkedet.

Prognosen for inneværende år er økt til 226 milliarder dollar, 27 prosent over fjorårets nivå. Den forrige prognosen for 2004 lød på 25 prosents økning.

Gartner mener halvlederleverandørenes uttalte frykt for at lagerbeholdningene stiger skyldes «tømmermenn» fra den kraftige nedturen i 2001 heller enn innsikt i dagens realiteter. Analyseselskapet mener det er normalt at lagerbeholdningene stiger i en periode med ekspanderende markeder, og at leverandørene har problemer med å erkjenne oppgangstiden de faktisk opplever.

Gartner har en egen indeks for lagerbeholdningen i halvlederindustrien. Normalområdet for indeksen er intervallet fra 0,95 til 1,1. I dag er verdien 1,1. Ifølge TheStreet.com nådde indeksen 1,6 under boomen på slutten av 1990-tallet, og falt deretter til første halvår i år da verdien begynte å stige igjen.

– Den negative betydningen av denne stigningen er betraktelig overdrevet sier analytiker Richard Gordon i Gartner til TheStreet.

Men om 2004 er bedre enn ventet, er de langsiktige prognosene på langt nær så lystige.

For 2005 har Gartner revidert sin prognose nedover, fra 14 prosent vekst til 9 prosent vekst.

I et intervju med IDG sier en annen Gartner-analytiker, Richard Brown, at veksten i det globale halvledermarkedet kan tenkes å krympe ytterligere fra 2005 til 2006.

    Les også:

Til toppen