Spår økt salg av x86-prosessorer

Men IDC tror ARM snart vil innta både pc- og servermarkedet.

Spår økt salg av x86-prosessorer
Intels Core-familie dominerer i x86-prosessormarkedet, men salget påvirkes av svak etterspørsel etter pc-er. Bilde: Intel

IDC kom i går med en rapport hvor selskapet har forsøkt å estimere utviklingen i markedet for pc-prosessorer i årene fram til og med 2016. Selskapet mener at 2013 vil bringe en liten økning i markedet, både når det gjelder omsetning og i antallet leverte brikker. Dette til tross for at utviklingen i pc-salget lenge har vært negativ. Med pc-prosessorer mener IDC først og fremst x86-baserte prosessorer – også de som brukes i servere, men også ARM-baserte prosessorer brukt i pc-er og servere.

IDC mener at omsetningen av pc-prosessorer vil vokse med 1,6 prosent til 40,7 milliarder dollar i 2013. Leveransene ventes derimot å vokse med 3,2 prosent til nærmere 384 millioner enheter. Det er Intel som er den dominerende aktøren i dette markedet.

I 2012 falt omsetningen av pc-prosessorer med 2,4 prosent, ifølge IDC. Selskapet tror at det nedgangen vil fortsette også i første halvdel av 2013, men at det så vil snu. Årsaken, ifølge IDC, er at etterspørselen etter Windows 8-baserte pc-er bare er forsinket.

Noen stor vekst vil det likevel ikke være, og årsaken er som tidligere at mange kjøper nettbrett i stedet for en billig eller fysisk liten bærbar pc. IDC mener det går et skille mellom pc-er med 13,3 tommers skjerm og mindre, og pc-er med 14 tommers skjerm og større. De sistnevnte brukes til mer krevende oppgaver og er ikke like utsatt for konkurranse fra nettbrettene.

IDC mener at prosessorer med ARM-basert arkitektur vil få en liten, men synlig andel i pc- og servermarkedene i løpet av de nærmeste årene – drøyt tre prosent i 2016. IDC sier ingenting i den relativt korte pressemeldingen om hva slags systemer dette vil kunne være.

Nettbrett basert på x86-prosessorer og primært Windows 8, er heller ikke nevnt. Men IDC ser ut til å mene at x86-prosessor i større grad vil lykkes med å skalere oppover enn nedover i perioden som kommer.

Les mer om: