Spår oppkjøpsbølge i lavkostland

Capgemini betalte en stiv pris for indiske Kanbay, men dette er bare starten på en oppkjøpsbølge, spår IDC-analytiker Nils Molin.

Spår oppkjøpsbølge i lavkostland

Capgemini betalte en stiv pris for indiske Kanbay, men dette er bare starten på en oppkjøpsbølge, spår IDC-analytiker Nils Molin.

India har blitt en utklekkingsland for gryende dataeksperter, der det i snitt utdannes

500.000 IT-ansatte hvert år, hevder Accenture. Likevel slåss IT-selskapene om de beste hodene.

Alle de store IT-konsulentselskapene og programvareselskapene har etablert seg i India, blant annet vil IBM snart ha sitt største kontor i India, ikke USA.

Capgemini kjøper indiske Kanbay for 1,25 milliarder dollar. Selskapet har 6300 ansatte, som innebærer at hver konsulent koster nesten 1,285 millioner kroner. Dette er tilsvarer europeisk priser når selskaper blir solgt.

IDC-analytiker Nils Molin er enig i at prisen i utgangspunktet er høy når man tenker på lønningsnivået og kostandsnivået i India, men han rister likevel ikke på hodet.

- Dette er i utgangspunktet en stiv pris for som tommelfingerregel sier man at det koster i snitt en million per hode. Men sett ut fra verdien i selskapet og vekstpotensiale er prisen helt realistisk, sier Molin til digi.no.

Han tror at trenden framover vil være at internasjonale konsulentselskaper kjøper opp mer av indiske selskaper og fra andre lavkostland.

Dette gjelder ikke bare store konsulentselskaper, men også mellomstore.

- Vi har allerede sett flere eksempler på konsulentselskaper med 500 ansatte og oppover som nå gjør heftige oppkjøp i Russland, Baltikum, Kina og India, forteller han.

Han viser til indiske IT-giganter som Tata, Infosys og Wipro som kan ha nettomarginaler på 25 prosent og som vokser med over 50 prosent i året.

Indias nest største IT-selskap Wipro, la nylig fram ekstreme tall som løftet overskuddet med 48 prosent og omsetningen med 41 prosent i tredje kvartal sammenlignet med et år tidligere.

Sett utfra skyhøye forventninger til verdistigning og vekst, mener Molin at prisen for 1,3 millioner kroner er helt realistisk.

Han mener Capgeminis oppkjøp av Kanbay med 6300 ansatte, til neste år kan vokse med 50 prosent og øke til 9000 ansatte.

- Denne type selskaper ser vi bare fortsette å vokse. Vi merker nå et rush av svenske og norske selskaper som gjør slike oppkjøp, sier han.

Til toppen