Spar penger med antivirusabonnement

Drift og vedlikehold av antivirusprogramvare koster fire ganger så mye som selve lisensen. McAfee foreslår en abonnementsordning i stedet.

Drift og vedlikehold av antivirusprogramvare koster fire ganger så mye som selve lisensen. McAfee foreslår en abonnementsordning i stedet.

McAfee Security, en avdeling av Network Associates Incorporated (NAI), relanserer seg selv i Norge med en rekke nye tjenester som går ut på at bedrifter overlater drift og installasjon av antivirus, e-postfiltre og personlige brannmur til spesialister.

Utgangspunktet er såre enkelt: Ifølge Gartner er bedrifters verste problem med antivirus, kostnader og krøll knyttet til det å holde absolutt alle PC-er ajour til enhver tid. En undersøkelse fra Computer Economics konkluderer med at drift og vedlikehold av antivirusprogramvare koster fire ganger så mye som selve lisensen.

- Selv med gode ordninger er det vanskelig å sikre at hundre prosent av brukerne er ajour med sitt antivirus, sier Sal Viveros fra NAI til digi.no. - De færreste, ikke en gang blant de største, har tilgang til toppekspertise for å sikre ajourføringen, og sørge for nødvendige strakstiltak når det oppdages nye virus. Løsningen er følgelig å overlate alt som har med antivirus og andre sikkerhetsopplegg på den enkelte PC-en, til utenforstående eksperter.

Viveros mener at det i tiden framover vil bli stadig mer vanlig å overlate til tredjepart å drifte standardiserte sikkerhetsløsninger, og at tilbydere av både internettilgang og applikasjonstjenester etter hvert vil tilby slike tjenester til sine kunder, på samme måte som reisebyråer tilbyr reiseforsikring.

- Det frigjør bedriftenes ressurser, slik at de slipper å stadig måtte prioritere IT-ressurser bort fra tjenester de tjener på.

McAfees styrte sikkerhetstjenester, døpt "ASaP", er organisert gjennom et nettverk av partnere. ASaP-tjenestene ajourføres døgnet rundt på en sentral tjener hos NAI, og speiles over optiske forbindelser over hele verden. Kundene får sin oppdatering gjennom partnerne. Det som kan beskyttes, er bedriftens Internett-utganger, med både virusvern og e-postfilter, samt alle PC-ene på intranettet, med virusvern og personlige brannmurer.

For ikke å overbelaste båndbredden utad, er det kun den første PC-en som oppdateres direkte fra partnerens server. De andre oppdateres gjennom en "peer to peer" ordning, det vil si at de henter oppdateringene fra den nærmeste oppdaterte PC-en. Unntaket er når PC-en ikke er koplet til lokalnettet, men har en annen vilkårlig internettforbindelse. I så fall henter den oppdateringen fra partneren, eller direkte fra McAfee. Poenget er at den som har en internettforbindelse, automatisk er oppdatert. Ordningen mellom NAI og ASaP-partnerne tar seg også av fakturering og annet bokholderi.

- I Norge er vi i dialog med en rekke potensielle partnere på dette konseptet, også med kjente tilbydere, forklarer Knut Stadskleiv som leder satsingen her i landet. - Den første partneren som tilbyr ASaP-tjenestene, er ProgNett AS på Rjukan.

Stadskleiv mener at norske bedrifter, som jevnt over er forholdsvis små med spredte avdelingskontorer, er en svært aktuell målgruppe for ASaP.

Til toppen