Spår rask vekst for Windows Terminal Server

De fleste av oss vil bruke PC-er og Windows i mange år fremover. Analysebyrået IDC spår en rask prosentmessig vekst i salget av såkalte tynne klienter, men utgangspunktet er beskjedent.

De aller fleste av oss vil fortsatt sitte foran en PC om fire år. Salget av forenklede pcer og NC-maskiner stiger, men analysebyrået IDC har dårlige nyheter til de som ikke ønsker å bruke Microsoft-programvare.

IDC mener at salget av forenklede alternativer til dagens PC nå vil begynne å vokse. I fjor ble det bare solgt 369.000 tynne klienter, en type datamaskiner som med et begrenset operativsystem bruker programvare som ligger på en server.

Mange vil huske ideen om NC-en (network computer). Oracle, IBM, Netscape og Sun markedsførte NC-ideen som et alternativ til Microsoft og Intels PC-løsning tidligere på 90-tallet. Men NC-salget tok aldri av. Maskinene ble ikke billige nok og pcene falt raskt i pris. Siden har det vært stille rundt NC-ene, men de er ikke døde, utviklingen går svært langsomt.

En rekke leverandører lovet at de skulle lansere maskiner, men i dag er det stort sett bare IBM og Sun som lager NC-er. Samtidig har Microsoft lisensiert Metaframe fra Citrix, et programpakke som gir Windows NT på svært enkle maskiner. Kundene kan bruke både eldre pcer, spesialsydde forenklede maskiner eller Internett-bokser, blant annet de som norske PCTVnet produserer.

Windows Terminal Server og Citrix Metaframe har oppnådd en viss popularitet i Norge. Selskapet Telecomputing satser mest på bruk av Terminal Server sammen med vanlig pcer. Hittil har Windows Terminal Server vært ganske dyr, men nylig kuttet Microsoft prisen.

IDC mener derfor salget av forenklede pcer vil vokse sterkt i årene fremover. Men til tross for flere tekniske og økonomiske fordeler vil ikke salget stige til mer enn seks millioner maskiner i 2003. Dette er beskjedent når det ble solgt 24,5 millioner pcer bare i første kvartal i år.

IDC mener salget styrkes av år 2000-problemene som gir kundene en mulighet til å bytte store deler av datasystemet sitt. USA vil stå for hele 81 prosent av salget av tynne klienter, men i 2003 vil andelen ha sunket til 60 prosent.