Spår raske kutt i Ementor

Morten Sundstø, analysesjef i Alfred Berg, spår at Jo Lunder (bildet) i Ementor vil kutte hardt og raskt. Her er forklaringen:

Morten Sundstø, analysesjef i Alfred Berg, spår at Jo Lunder (bildet) i Ementor vil kutte hardt og raskt. Her er forklaringen:

Etter lederskifte og nye store underskudd i Ementor, er ny toppsjef på plass. Ryktene og spådommene om hva Jo Lunder skal gjøre svirrer. Mange mener en oppdeling av selskapet er den eneste løsningen, men Morten Sundstø, en av Norges ledende IT-analytikere og analysesjef i Alfred Berg er ikke enig.

– Norgesdelen av Ementor går bra og det skulle bare mangle med dette markedet vi nå opplever. Problemene ligger andre steder og jeg tror Lunder vil reagere raskt, tror Sundstø.

Sundstø, som er en av analytikerne som har fulgt Ementor tettest i mange år, tror altså mindre på en oppsplitting av selskapet.

Analysesjefen mener at Ementor allerede har ryddet opp en del, men påpeker at Lunder har dårlig tid.

– Markedet går bra og man må bli ferdig med interne prosesser. Jeg tror Lunder har fått vide fullmakter til å rydde opp. Han vil bruke førstekvartalstallene til å avgjøre hva som skal skje. Alt som ikke går i pluss vil selges, legges ned eller kraftig nedskaleres, spår Sundstø.

Har han rett, vil Ementor offentliggjøre en omfattende ryddeoperasjon – kanskje allerede sammen med presentasjonen av førstekvartalstallene.

Sundstø mener, ikke helt overraskende, at det er Danmark som ligger dårligst an. Ementor har slitt i Danmark og det var selskapets kontorleiekontrakt her som bidro tungt til problemene i tredje kvartal.

Mange har påpekt at et av problemene til Ementor er at selskapet både er et konsulentselskap og en stor forhandler av maskinvare med lave marginer. Moteksempelet er WM-data som tidligere denne uken skilte ut den siste maskinvareomsetningen til sitt søsterselskap Atea for å bli et rent konsulenthus.

Men Sundstø påpeker at Ementor i Norge har fått ryddet opp betraktelig. Tidligere var produktsalget spredd, noe som ga høye opplærings- og salgskostnader. Nå står produktene til Cisco, HP, Sun, IBM og Microsoft for 80 prosent av produktsalget til Ementor.

Analysesjefen har dog et spørsmål til Ementor.

– Bruttomarginene på tjenester, inkludert outsourcing, faller stadig nedover. Det er grunn til å stille spørsmål om Ementor vinner sine kontrakter med en ren priskrig. Vinner du en maskinvareleveranse med en lav pris, gjør det bare vondt én gang, men priser du en outsourcingskontrakt for lavt, gjør det vondt i tre til fem år, påpeker Sundstø overfor digi.no.

Til toppen