Spår snarlig slutt for harddisker i bærbare

Prisen på flash-basert lagring faller og snart kan det være slutt på harddisker, hvertfall i bærbare PCer.

Spår snarlig slutt for harddisker i bærbare

Prisen på flash-basert lagring faller og snart kan det være slutt på harddisker, hvertfall i bærbare PCer.

Prisene på flash-basert lagring har nå falt så mye at det snart vil kunne ta over for harddisker på bærbare maskiner, ifølge analytikere som Financial Times har snakket med.

Fordelene med flashlagring er mange. De tar mindre plass og det gir rom for mindre enheter, de er mer solide fordi det ikke er noe som roterer og strømforbruket er lavere av samme årsak.

Prisen på Nand flashbrikker falt med hele 70 prosent i 2006, men det stanser ikke Toshiba fra å gjennomføre en massiv satsning for de neste tre årene. Selskapet tror på en ny runde med cirka 60 prosents prisfall i år og selv om fallende priser betyr lavere fortjenestemarginer, så mener selskapet at det vil oppveies av det kraftig økte volumet.

- Fallende priser på Nand flashlagring vil endre markedet for bærbare maskiner, i form av at flashlagring vil erstatte harddisker, sier Yoshiharu Izumi, senior analyst i JPMorgan, til Financial Times.

Dersom Toshibas estimater slår til, vil prisen på en flashbrikke som kan erstatte en harddisk i en bærbar maskin bare være dobbel så dyr som en vanlig harddisk innen mars i år. Det vil være billig nok til at noen grupper av tidlige bruker velger det istedenfor harddisken.

Analytikere i Deutche Bank tror at overgangen allerede har begynt og at flashlagring på bærbare maskiner vil stå for 15 prosent av flashbrikkeomsetningen allerede neste år. De forventer at prisen for 64 gigabyte med flashlagring vil komme under 120 dollar iløpet av 2009.

Fujitsu og Samsung har allerede begynt å selge bærbare maskiner med flashlagring istedenfor harddisker og Sony kommer ifølge Financial Times med en tilsvarende modell i USA allerede neste uke.

På stasjonære maskiner forventes ikke den samme bølgen av erstatninger. De som fortsetter med stasjonære maskiner er gjerne de som trenger større lagringskapasitet.

Til toppen