RESULTATERFINANS

Spår solide Telenor-tall

Sommerens mobiltrøbbel betyr lite for resultatet, mener analytikere.

19. juli 2011 - 08:47

Oslo (NTB-Sofie Prestegård): Mobiltrøbbelet som kostet Telenor 100 millioner kroner i pinsen vil bare sette ubetydelige spor på kvartalsresultatet, mener analytikerne.

Tirsdag meldte selskapet om at de nå har funnet feilen.

Tre prekære episoder har preget Telenor dette kvartalet. Både 23. mai, 10. juni og 17. juni hadde Telenor problemer med mobilnettet sitt, og det førte til at kunder landet over ikke fikk kommunisert på timevis.

Den 10. juni ble rundt 3 millioner kunder rammet. Problemene oppsto da signaltrafikken i mobilnettet økte betraktelig ut over det som er normalt nivå, har Telenor rapportert.

100 millioner kroner tapte mobiloperatøren på å gi gratis telenett som plaster på såret den aktuelle pinsehelgen.

- Bare peanøtter

Analytikerne tror hendelsen ikke gjorde like stort inntrykk på kapitalmarkedet, som på kundene.

- Disse summene er bare peanøtter når Telenor har en årlig inntekt på 100 milliarder, sier telekomanalytiker Tore A. Tønseth i Argo Securities.

Post- og teletilsynet rapporterte til Samferdselsdepartementet at de var bekymret for at Telenor ikke fant årsaken til de omfattende problemene med mobilnettet.

- Det blir spennende å se om resultatet viser at Telenor har mistet mange kunder etter dette. Selskapet hadde nok håpet å kunne kjøre en offensiv linje for å rekruttere kraftig med abonnenter denne perioden. Spesielt siden de nå har begynt med billigere prisplaner, for å holde titt med den økende konkurransen, sier Ole Jørgen Rød i First Securities.

Analytiker Espen Thorgersen fra Carnegie tror effektene av mobiltrøbbelet uteblir i selskapets resultat torsdag.

- På sikt kan dette få ringvirkninger. Flere bedrifter kommer nok til å tenke seg om to ganger før de velger å fornye bedriftsavtalen med Telenor, og selskapet kan risikere å miste noen vesentlige kunder, spår Torgersen.

Korrupsjon

Asia har vært viktigst for Telenors inntektsvekst etter finanskrisen, da hele telekombransjen måtte stramme inn investeringene.

- Selskapet har kommet seg greit ut av dette ved å ekspandere i umodne markeder, for eksempel i India, forteller Tønseth.

Telenors indiske søsterselskap Uninor svever likevel ikke på et magisk teppe i den spirende IT-nasjonen.

Denne våren har konsernet fått dårlig publisitet etter å ha vært involvert i en av Indias største korrupsjonsskandaler, som gjaldt tildeling av mobillisenser i 2008. Norske Telenor er berørt av skandalen fordi de etter 2008 kjøpte 67 prosent i et annet selskap, som nå er dratt inn i saken.

- Skandalen kan skape trøbbel for Telenor fordi Uninor risikerer å miste lisensen sin, og i praksis 20 millioner kunder, sier Tønseth. Men han tror det er lite sannsynlig, og at andre faktorer vil ha større betydning for Telenors fremtid i Øst-Asia.

Sanksjoner i august

- I august kommer muligens avklaringen om hvordan telekommarkedet i India skal reguleres, sier Tønseth.

Analytiker Rød tror sanksjoner fra myndighetene kan avgjøre Telenors vekst i India.

- I verste fall kan man tenke seg at Uninor blir fratatt den mengden frekvensområder de trenger for å være et konkurransedyktig mobilselskap der nede, forklarer Rød.

Espen Torgersen mener at sanksjonene i verste fall kan kan bety spikeren i kista for Telenors orientalske eventyr.

- Investeringene i India er allerede stemplet som høyrisiko, og aksjemarkedet er skeptisk. Ledelsen må muligens endre strategi her, og kjøpe seg ut av markedet. Eventuelt fusjonere med et annet selskap, sier Torgersen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.