KARRIERE

Spår stor mangel på IT-folk

Neelie Kroes mener at mer bruk av IT vil løse mange av utfordringene Europa står overfor.

Neelie Kroes har sterk tro på at informasjonsteknologi kan bidra til å løse de store utfordringene Europa står overfor. Her avbildet under en pressekonferanse i 2010.
Neelie Kroes har sterk tro på at informasjonsteknologi kan bidra til å løse de store utfordringene Europa står overfor. Her avbildet under en pressekonferanse i 2010. Bilde: European Commission
19. juni 2012 - 13:36

Under et foredrag i EuroDIG-seminar (European Dialogue on Internet Governance) i forrige uke, fortalte Neelie Kroes, EU-kommisæren med ansvaret for EUs digitale agenda, at hun mener at informasjonsteknologi og ikke minst Internett kan bidra til å løse mange av utfordringene Europa står overfor. Dette vil føre til sterk økning i etterspørselen etter IT-medarbeidere.

– Vår hovedutfordring i dag er å sørge for de jobbene og den veksten som vil løfte pss it av krisen. Internett tilbyr en ekstraordinær, ny plattform for innovasjon. Studier viser at 10 prosentpoeng med ekstra bredbåndsutbredelse betyr 1 til 1,5 prosent ekstra vekst, sa Kroes.

– Det kan skaffe jobber også. Snart vil vi ha en mangel på 700 000 IKT-arbeidere. Det er gode nyheter dersom du er blant 5,5 millionene under 25 år som ser etter arbeid. Så lenge du har den rette forståelsen og kunnskapen,

Dette kan vanskelig tolkes annerledes enn at Kroes oppfordrer flere av dagens unge å skaffe seg større IT-kunnskaper.

Kroes mener at IT nå gjennomsyrer de aller fleste næringer, og at nettskyen vil gjøre IT enda mer tilgjengelig.

– [Nettskyen] omformer ikke bare den digitale økonomien, men enhver annen sektor som bruker den – fra små bedrifter som får fleksible og billige adminstrasjonstjenesten, til andre sektorer fra helse til musikk. Europa har potensialet til å hoppe bukk over den nesten digitale revolusjonen og å komme i teten, sa Kroes.

Men ifølge Kroes er det ikke bare til å skape jobber og vekst at IT vil være til nytte.

– Vi har behov for å forvalte ressurser og håndtere klimaendringer. Internett-baserte innovasjoner fra telekonferanser til til smarte elektrisitetsnett kan hjelpe oss.

– Vi er nødt til å håndtere en aldrende befolkning. eHealth-løsninger kan hjelpe folk med å holde seg aktive og uavhengige mest de aldres, mer effektivt til lavere kostnader, sa Kroes.

Kroes sa likevel at Internett ikke er noe tryllestav som kan løse alle problemene over natten.

– Men det tilbyr oss muligheten til en alternativ framtid, en som forenkler innovasjonen som skal til for å gjøre disse problemene overkommelige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.