Spår store problemer hvis Windows lukkes

Strammer Microsoft til mot piratbrukere, vil dette få store konsekvenser for hele Internett, mener Snorre Fagerland i Norman.

Strammer Microsoft til mot piratbrukere, vil dette få store konsekvenser for hele Internett, mener Snorre Fagerland i Norman.

Microsoft offentliggjorde i går at selskapet tar frem storsleggen mot alle verdens piratbrukere av Windows. Til sommeren er det slutt på nedlastninger dersom man ikke har en ekte lisens. En stopp i oppdateringer vil raskt gjøre en PC tilknyttet nettet sårbar overfor angrep fra hackere, ormer, virus og andre sikkerhetstrusler.

    Les også:

Men foreløpig gjelder dette bare manuell nedlastningen av oppdateringer. Automatisk oppdatering vil fremdeles – merkelig nok – være tilgjengelig for alle.

– De fleste bruker automatisk oppdatering, skal dette ha en effekt for Microsoft, må de også stenge denne hovedveien, sier Snorre Fagerland, virusanalytiker i Norman, til digi.no.

Og stenger Microsoft oppdateringer for alle piratbrukere, vil ikke det bare ramme piratbrukerne, påpeker Fagerland.

– En full stengning av oppdateringer vil få store konsekvenser for Internett og alle verdens PC-brukere, konkluderer han og forklarer.

– Hovedproblemet er at en stopp i oppdateringer ikke lammer maskinene til piratbrukerne. De vil fortsette å bruke PC-en, men vil bli infiserte med stadig flere ondsinnede programmet, påpeker virusanalytikeren.

Fagerland lister opp problemene:

– Maskiner der hackere har kommet seg inn brukes som filservere og roboter til å spre spam, virus, videreformidler ondsinnede websider og lagre piratkopiert innhold og ulovlig innhold, sier han.

En innstramning vil kunne få konsekvenser på nasjonalt plan, for i mange mindre rike land i Asia og Øst-Europa har bare en brøkdel av brukerne betalt for sine lisenser.

Fagerland mener at visse nasjoner vil måtte ta politisk initiativ, enten overfor Microsoft eller ved å satse storstilt på Linux dersom Microsoft skulle stramme til.

– Mange har ikke råd til å kjøpe en Windows-lisens og verden vil bli et sørgeligere sted dersom Microsoft lukker sikkerhetsoppdateringene.

Til toppen