TELEKOM

Spår svartebørs for IP-adresser

«Internetts far» frykter uholdbare tilstander i 2011.

26. juli 2010 - 13:21

Allerede i januar i år varslet Number Resource Organization (NRO) antallet ledige IPv4-adresser er i ferd med å nå et kritisk punkt.

Nå spår mange at reservoaret vil ta slutt allerede i løpet av neste år. Hele 94 prosent av adressene er allerede opptatt. Dermed haster det med å få IPv6-standarden på plass.

IPv4 er et 32 biters adresseringssystem, og tilbyr følgelig i overkant av 4 milliarder adresser. IPv6, som har vært klart i over ti år, bruker 128 biter på hver adresse, og tilbyr følgelig over 3,4 e+38 adresser.

I mellomtiden spår ekspertene akutt IP-mangel. Dette er det trolig noen som vil sko seg på, mener Googles profilerte nett-evangelist Vint Cerf - en av opphavsmennene til TCP/IP-protollen og som dermed av mange blir kalt Internetts far.

Cerf hevder at det vil utvikle seg en svartebørs for IP-adresser. Dette vil bety økte kostnader for nettutbyggerne. Samtidig frykter Cerf at de som sitter på tilgjengelige adresser vil få uønsket makt. Så mye makt at nettets desentraliserte natur vil bli truet.

CEO John Curran i American Registry for Internet Numbers (ARIN) sier til BetaNews.com at forsinkelsen av IPv6 vil bety vanskeligheter både for nettleverandører, utviklere og sluttbrukere over alt i verden.

Kritikken retter seg nå først og fremst mot de store nettoperatørene og telekommunikasjons-myndighetene i de enkelte land og globale og regionale organisasjoner.

For store nettaktører som Google og Facebook har utvilsomt engasjert seg sterkt for IPv6. Her hjemme har blant andre VG Nett og A-pressen annonsert at de er forberedt for den nye standarden. En av de store ildsjelene i Norge er Tore Anderson i Redpill Linpro. Han har satt opp både de nevnte nettsidene og flere andre for IPv6.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.