Spår trådløs dominans innen fem år

Sjefen i amerikanske Qualcomm, Irwin Mark Jacobs, tror ikke tradisjonell fasttelefoni overlever 2005. - Innen da har mobiltelefonen overtatt dagens tradisjonelle taletelefon.

Sjefen i amerikanske Qualcomm, Irwin Mark Jacobs, tror ikke tradisjonell fasttelefoni overlever 2005. - Innen da har mobiltelefonen overtatt dagens tradisjonelle taletelefon.

Jacobs er ingen "hvemsomhelst". Han leder Qualcomm, selskapet som for ett år siden solgte sin tapsbringende infrastrukturdel for CDMA-mobilnett til Ericsson. Qualcomm har det siste året levd høyt på å konsentrere produksjonen om mobiltelefoner basert på CDMA-standarden, og kan se tilbake på et børsår som økte selskapets verdi med 2500 prosent.

Nå tror mobilsjefen at mobiltelefonen blir totalt dominerende som kommunikasjonsform mellom mennesker i 2005. - Jeg tror at telefoner med en ledning stikkende ut fra veggen, etter hvert vil bli et sjeldent syn, sa Jacobs på en konferanse onadag.

I dag benytter 50 millioner mobiltelefonbrukere CDMA-teknologien som Qualcomm sitter med patentrettighetene til, og Jacobs tror dette vil øke med 20-30 millioner i løpet av to år. Da vil også flere enn dagens 75 selskaper ha lisensert selskapets teknologi.

Jacobs mener stadig lavere priser har ført til den sterke utbredelsen av mobiltelefoner.

Akkurat nå har han en bekymring, og det er at hans selskaps CDMA-teknologi ser ut til å bli overkjørt av en annen digital mobilstandard, nemlig den i hovedsak europeiske standarden GSM, som i dag har over 250 millioner brukere i verden.

- Foreløpig er vi ikke særlig representert i Europa, men selv europeiske selskaper sier de vil bruke CDMA . Så dette vil forhåpentligvis endre seg.

Nå har Qualcomm innledet samarbeid med Ericsson for å inkludere trådløse forbindelser mellom mobiltelefonene og andre håndholdte apparat som PC og palm.

Til toppen