ANALYSER

Spår varig svikt i pc-salget

IDC har revidert sine prognoser for årene fram til 2013.

6. mars 2009 - 10:53

Analyseselskapet IDC har nedjustert sine anslag for det globale pc-salget – målt i volum – i fjerde kvartal 2008, og har samtidig revidert sine prognoser for perioden fram til 2013.

IDCs første anslag for fjerde kvartal (se artikkelen Stillstand i pc-salget) gikk ut på en nedgang på 0,4 prosent til 77,3 millioner enheter. Det justerte anslaget går ut på en nedgang på 1,9 prosent.

Svikten i pc-salget blir varig, tror IDC. I første halvår vil det selges 8 prosent færre pc-er enn i første halvår i fjor. Nedgangen vil også prege tredje kvartal. Først i fjerde kvartal venter IDC en svak vekst fra i fjor. I hele 2009 vil det selges 4,5 prosent færre pc-er enn i 2008.

I 2010 vil pc-salget igjen komme i siget, og så vidt passere nivået i 2008. Deretter blir veksten igjen tosifret fram til 2013.

En interessant observasjon fra IDC, er at økonomiske kriser fører til varig svekket vekst i pc-salget.

Prognosen deres innebærer at salget i 2013 vil nå 419,4 millioner enheter. Det innebærer en gjennomsnittlig årlig vekst i femårsperioden 2009–2013 på 10,5 prosent. Dette svarer til den forventede veksten fra 2012 til 2013: Man kan altså anta at rundt 10,5 prosent vil bli det normale nivået for veksten i pc-salget, fram til neste krise.

Dette er betydelig lavere enn bransjen har vært vant med. I den første femårsperioden etter nedgangen i 2001, var den gjennomsnittlige årsveksten på 13,6 prosent. I den siste femårsperioden før krisen i 2001, var den gjennomsnittlige årsveksten på 18,8 prosent.

IDC peker på to faktorer som medvirker til at nedgangen i vekstraten ikke er enda større: Det kontinuerlige prisfallet gjør at pc-er utgjør en stadig mindre belastning på budsjettene til både bedrifter og husholdninger, og følgelig er det mindre å spare på å utsette et kjøp. Den andre faktoren er bærbare utgjør en stadig større andel av pc-salget, og disse har betydelig kortere levetid enn stasjonære.

I 2008 var i underkant av annenhver solgte pc en bærbar. I 2013 tror IDC det vil selges rundt to bærbare for hver stasjonær.

En faktor som bekymrer observatører er ringvirkningene for pc-bransjen av de store problemene i halvlederbransjen, der leveransene stuper langt mer enn svikten i pc-salget skulle tilsi. I fjerde kvartal falt leveransene av pc-prosessorer med 11 prosent. Logisk sett skulle dette gitt et tilsvarende fall i pc-leveransene i første kvartal.

IDC forklarer at krisen i pc-leveransene slo til mens lagerbeholdningen var på topp, og at pc-leverandørene nå er blitt langt mer forsiktige og nøye med å bestille komponenter. Det innebærer at prosessorprodusentene nå tilpasser seg de rådende forhold, og at sjokket i fjerde kvartal ikke vil forplante seg videre.

IDC peker videre på at pc-markedet er langt mer globalisert i dag enn i 2000. Da sto USA for 37 prosent av alle pc-leveransene, mens tilvekstlandene – Asia og Stillehavet unntatt Japan, Latin Amerika, Sentral og Øst-Europa, Midtøsten og Afrika – sto for under 30 prosent. I dag er USAs andel 23 prosent, mens tilvekstlandene har en andel på 49 prosent. Selv om tilvekstlandene rammes hardt av den pågående krisen, vil pc-leveransene der falle med 4 prosent i 2009, altså et halvt prosentpoeng mindre enn verdensgjennomsnittet.

– Pc-markedet vil oppleve utfordringer, men det er mange grunner til at dramatikken ikke vil bli større enn den var i 2001, selv om den allmenne økonomiske krisen er langt verre nå enn da, sier Loren Loverde i IDC. – Prisingen vil bli stadig mer aggressiv, og konsolideringen vil fortsette, men pc-bransjen vil ikke gå samme vei som finans- eller bilnæringen i denne omgangen.

Tabellene nedenfor oppsummerer IDCs prognose.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra