BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sparc T4-prosessor «utklasser» HP og IBM

Legger grunnen for ny Oracle-offensiv mot rivalenes Power- og Itanium-servere.

Et utvalg av Oracles nye Sparc T4-servere: (fv) T4-1, T4-4 og T4-4 Supercluster.
Et utvalg av Oracles nye Sparc T4-servere: (fv) T4-1, T4-4 og T4-4 Supercluster.
4. okt. 2011 - 10:30

Oracle har lansert flere nye servere basert på fjerde generasjon av Sparc T. De nye Sparc T4-serverne kommer i varianter med én, to og fire prosessorer, samt en ferdig integrert klynge, «Sparc Supercluster T4-4», som ifølge Oracle leverer dobbel ytelse til halv pris, sammenliknet med IBM Power7 og HP Superdome 2.

Sparc T-prosessorene har vært kjennetegnet av et høyt antall kjerner og evnen til å prosessere svært mange tråder parallelt.

Tredje generasjon, Sparc T3, har 16 kjerner som hver kan håndtere 8 tråder. I teorien kan én slik prosessor gjøre jobben til 128 tradisjonelle prosessorer. Ulempen er at den samlede datakraften bare kan brukes effektivt dersom prosesseringen er fordelt på mange parallelle tråder. Det er ikke hensiktsmessig å bruke servere basert på Sparc T3 til tunge oppgaver med begrensede muligheter til parallellkjøring.

I den nye Sparc T4 er tallet på prosessorkjerner redusert fra 16 til 8, samtidig som kjernens arkitektur er justert med tanke på bedre ytelse for «single thread», altså oppgaver som ikke kjøres parallelt. Hver kjerne skal effektivt kunne håndtere fra en til åtte tråder.

Oracles utviklingssjef for maskinvare, Rick Hetherington, forklarer at den samlede ytelsen til T4 er lik den til T3, men at ytelsen for «single thread» i T4 er fem ganger den til T3. Hetherington har vært med på å utvikle denne varianten av Sparc-arkitekturen helt siden «Niagara»-prosjektet ble startet hos Sun i 2002.

Den nye kjernen er døpt S3. Den kjøres i en klokkefrekvens på 3 GHz, langt raskere enn i T3-prosessoren, og den har ordninger for å håndtere opptil to instruksjoner per klokkeslag, mens en T3-kjerne er begrenset til én instruksjon per klokkeslag. Konstruksjonen er med andre ord mer «tradisjonell». Samtidig har Oracle bevart mange av de øvrige komponentene, slik at selve produksjonen og serverdesignen ikke avviker spesielt fra T3 til T4. Minnekontrollerne, den interne dataoverføringen og grensesnittene mot nettverket er de samme.

En ny egenskap i T4 er at S3-kjernen har en integrert krypteringsakselerator.

Sparc T4 kjøres under Solaris 11. Operativsystemet håndterer den nye prosessorens spesielle egenskaper. Samtidig sier Oracle at alle eksisterende Solaris 11-applikasjoner vil kjøre uendret på den nye prosessoren.

Som eksempel på praktisk ytelsesbedring for éntrådete applikasjoner fra T3 til T4, nevner Hetherington Packet Publisher i gridmellomvarepakken Coherence, der bedringen er 20 prosent. Han sier ellers at «alle tradisjonelle applikasjoner som har vært kjørt på Sparc-baserte systemer og hele Oracle-stacken, vil kjøre og kjøre bedre på et Sparc T4-system». I andre deler av dokumentasjonen som Oracle har lagt ut, kan man lese at T4-serverne generelt vil kunne kjøre applikasjoner utviklet for Solaris 8 og 9, under Solaris 10 og 11.

En-prosessorserveren T4-1er en rackmaskin på 1U. Ifølge Oracle er den beregnet på webapplikasjoner, mellomvare, applikasjonsutvikling og database. Oracle leverer optimaliserte løsninger med JD Edwards Enterprise One, Weblogic Suite og som databaseserver. Toprosessorvarianten T4-2 er dobbelt så høy og er rettet mot de samme anvendelsene og optimaliserte løsningene. I tillegg anbefales den for applikasjonskonsolidering og forretningskritiske applikasjoner. Med fireprosessorutgaven T4-4, en enhet på 5U, kan man støtte store bedriftsapplikasjoner, serverkonsolidering, analytiske applikasjoner, datavarehus og så videre.

T4-4 er samtidig grunnmodulen i Supercluster T4-4, som ifølge Oracle utklasserer HP og IBM.

Den leveres som komplett løsning med lagring (SFZ Storage 7320) og nettsky (Exalogic Elastic Cloud). En rack kan inneholde opptil fire T4-4-servere, og hele klyngen kan skaleres til opptil 8 rack. Minnekapasiteten er 4 terabyte per rack.

Oracle har også en blade-løsning med T4, døpt T4-1B. Opptil ti T4-bladservere får plass i chassiset Sun Blade 6000.

Prisene for T4-serverne varierer enormt, avhengig av minne og annet utstyr. Listeprisen for en «medium» variant av T4-1 er i underkant av 31 000 dollar, inklusiv 128 gigabyte minne. En «medium» variant av T4-4, med 256 gigabyte minne og åtte 2,5 tommers SAS-disker på 300 gigabyte hver, kommer på i overkant av 90 000 dollar.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.