Sparc-tjenere, sterke kort fra Fujitsu Siemens

Fujitsu designer sine egne Sparc-prosessorer. De driver selskapets PrimePower-tjenere der toppmodellen vokser fra 64 til 128 prosessorer i januar.

PrimePower-serien er arvtakeren til Fujitsus GP7000F-serie. Det nye navnet skal brukes ikke bare av Fujitsu Siemens i Europa, men også av Amdahl Fujitsu i Nordamerika og Fujitsu i Asia.

- De 64 biters Sparc-prosessorene i PrimePower-maskinene er Fujitsus egne, presiserer produktsjef Line Meland. - Designet gjøres av Fujitsu-selskapet HAL Computer Systems i California, mens produksjonen foregår i Fujitsus egne anlegg. Vår utgave er kompatibel med Suns Sparc-design, men det er ikke snakk om kloning. Fujitsu og Sun er partnere innen Sparc. Vi mener vår utgave tilbyr bedre ytelse og større pålitelighet enn Suns Sparc, fordi vi kan kjøre flere instrukser per klokkesyklus, og fordi vi gjør mer bruk av feilkorrigeringen ECC ["error correcting code"].

Designet av serverarkitekturen gjør også mer bruk enn Sun selv av crossbar-teknologien for samarbeidende prosessorer. PrimePower-maskinene starter med åtte prosessorer, men kan vokse til 64 i symmetrisk flerprosessering (SMP for "symmetrical multi-processing"). I januar utvides dette til 128 prosessorer.

- I dag er det snakk om klokkefrekvenser på 300 MHz. Fra september vil de store modellene kunne ta 450 MHz-prosessorer. De mindre må vente til oktober.

Meland presiserer at prosessorer med ulike klokkefrekvenser kan kombineres i en og samme tjener. Hun mener 450 MHz-utgaven av Fujitsus Sparc vil svare til 600 MHz-utgaven fra Sun i praktisk ytelse.

Hun framhever også feiltoleransen i serverarkitekturen. Disker, kraftforsyningsenheter, vifter og PCI-kort kan byttes mens maskinen går. Under bestemte forutsetninger kan også prosessorer skiftes under fart.

- Det forutsetter at det er minst to systemkort med fire prosessorer på hver. Skulle en prosessor feile, vil vår ASR (for "automatic system reconfiguration") sørge for at prosessoren som er nede, automatisk isoleres fra resten av systemet. Så må man gripe inn gjennom våre verktøy som gjør at individuelle prosessorer kan tildeles bestemte applikasjoner. I dette tilfellet brukes verktøyet til å isolere de øvrige prosessorene på systemkortet. Når alle prosessorene på et systemkort er stanset, kan man bytte ut den som er skadet, mens alle applikasjonene kjører på de fire prosessorene på det andre systemkortet.

PrimePower-maskinene kan kjøre på Solaris 2.6. Standard i dag er Solaris 7, og man er i gang med en oppgradering til Solaris 8. Fujitsus Solaris kan kjøre alle Solaris-applikasjoner i opprinnelig binærkode. Men selskapet har hentet litt fra Siemens nå forlatte proprietære Unix, og litt fra Fujitsus stormaskiner, for å gi fordeler innen ytelse og pålitelighet.

Les også:


Tjener-offensiv fra Fujitsu Siemens

;