BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spark IT-sjefen som lot viruset slippe inn

La oss med en gang slå fast: Datamaskinen din er ingen safe. At det var et datavirus som slettet dataene for mange i forrige uke, er en tilfeldighet. Det er mye annet som kunne ha forårsaket dette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mai 1999 - 04:00

Det er mye som tyder på at mange mennesker tror at det som man putter inn av data i en datamaskin, blir værende der for all evighet. Lenger unna sannheten kan man knapt nok være. En datamaskin er faktisk et temmelig skrøpelig verktøy som ikke tåler all verdens.

Forrige ukes angrep fra CIH-viruset kom tydeligvis som en overraskelse på mange. Man kan kanskje si at de kan ha det så godt, siden de ikke har installert oppdaterte antivirusverktøy på sine PC-er. Likevel, slike alvorlige virusangrep er såpass sjeldne at brukerne fort glemmer at de faktisk kan oppstå. Dermed blir brukerne etterhvert mer uforsiktige.

Det som bekymrer meg mer enn at brukerne ikke har oppdatert sine antivirusprogrammer, er at de ikke har tatt sikkerhetskopi av sine viktige data. Når en kommune får slettet harddiskene på 50 PC-er og IT-sjefen ikke er i stand til raskt å gjenopprette dataene fra sikkerhetskopien han burde ha tatt hver kveld, mangler vedkommende så grunnleggende kunnskaper om datamaskiner at han ikke burde vente på å bli bedt om å gå - han burde selv fratre stillingen og overlate den til noen som er kvalifisert. At vedkommende i tillegg ikke har gjort sitt for å beskytte maskinene mot virus, er bare nok en grunn til at vedkommende bør finne seg noe annet å gjøre.

Det er nemlig slik at data som er lagret på en harddisk er temmelig flyktige greier. Det skal ikke mye til før de ikke er lesbare lenger. Man kan sette opp en rekke scenarier for hvordan dette kan skje, her en noen eksempler:

  • Brukeren sletter dataene ved et uhell, enten ved å ha slettet feil fil, slettet filen for tidlig, overskrevet filen eller formatert harddisken.
  • Sektortap. En harddisk er en mekanisk enhet. For hver eneste gang du bruker den, slites den en anelse. Selv om nye harddisker stadig får lenger levetid, så vil de før eller siden gå i stykker. Ofte er det bare en eller flere sektorer som blir utilgjengelige, men det kan også skje at disken helt stopper å fungere.
  • Brann. En harddisk tåler sjelden temperaturer over kokepunktet.
  • Tyveri

I alle disse scenariene vil data bli utilgjengelige for vanlige brukere. Riktignok kan bedrifter som Ibas ved hjelp av spesielle metoder gjenopprette mesteparten av det tapte, men dette kan være svært kostbart. Å gjenopprette data er en møysommelig prosess.

Den eneste metoden som enkelt og rimelig gjør det mulig for brukerne å gjenopprette dataene på egenhånd, er sikkerhetskopiering. Av en eller annen grunn er andelen som sikkerhetskopierer sine data stadig blitt lavere, i hvertfall hvis man tenker på vanlige PC-brukere. Den gang harddiskene gjorde sitt inntog i PC-ene - da med en så fantastisk lagringskapasitet som 20 MB - ble mange harddisker levert med innebygget tapestasjon. Skulle man lagre hele 20 MB med data, var det en selvfølge at man måtte ta sikkerhetskopi.

Hvorfor ikke hver eneste datamaskinbruker har sørget for jevnlig sikkerhetskopiering - i det minste av viktige dokumenter og mer eller mindre uerstattelig informasjon - det er for meg en gåte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.