KARRIERE

Sparker fire Telia-sjefer

Må gå med øyeblikkelig virkning.

Per-Arne Blomquist er en av fire Telia-sjefer som i dag fikk sparken etter korrupsjonsskandalen i selskapet.
Per-Arne Blomquist er en av fire Telia-sjefer som i dag fikk sparken etter korrupsjonsskandalen i selskapet. Bilde: Linus Hook/Bloomberg/Getty Images
29. nov. 2013 - 11:15

Stockholm (NTB-TT): Fire personer i toppledelsen i svenske TeliaSonera har fått sparken som følge av korrupsjonsanklager i forbindelse med selskapets virksomhet i Usbekistan.

En av dem som må ta sin hatt og gå er telekomselskapets finansdirektør Per-Arne Blomquist.

Styreleder Marie Ehrling skriver i en pressemelding fredag at Blomquist og de tre andre ikke lenger har styrets tillit og at de derfor forlater selskapet med øyeblikkelig virkning.

Diktatordatter

TeliaSonera inngikk i 2007 en lisensavtale i Usbekistan med et lokalt selskap som kalte seg Takilant. Dette selskapet viste seg imidlertid å være et «postboksselskap» registrert på Gibraltar, som på papiret ble ledet av en assistent til diktatordatteren Gulnara Karimova.

Ifølge svensk påtalemyndighet betale TeliaSonera store summer til Takilant, som på sin side skal ha tjent om lag to milliarder svenske kroner på affæren, penger som svenske etterforskere mener er bestikkelser. Både TeliaSonera og Karimova benekter at det er snakk om korrupsjon og bestikkelser.

Saken førte uansett til at TeliaSoneras administrerende direktør Lars Nyberg måtte ta sin hatt og gå tidligere i år. Også hele styret ble byttet ut. Nå får Nyberg altså følge av fire andre fra den gamle toppledelsen.

– Dårlig håndtert

Det nye styret og selskapets nye administrerende direktør Johan Dennelind konstaterer at transaksjonene mellom TeliaSonera og Takilant ikke har blitt håndtert på en god måte.

– Sammen med styret har jeg trukket den konklusjon at den måten som enkelte transaksjoner har blitt håndtert på, ikke har levd opp til de høye kravene om god etikk og åpenhet som TeliaSonera vil stå for, sier Dennelind. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.