KARRIERE

Sparker Linux-folkets fremste hatobjekt

Styret i SCO innleder en nedbemanning ved å si opp toppsjef Darl McBride.

Darl McBride reagerer på oppsigelsen etter mønster fra den kranglevorne ridderen i «Monty Python and the Holy Grail»: Selv med avkappede armer og bein, gir han seg ikke.
Darl McBride reagerer på oppsigelsen etter mønster fra den kranglevorne ridderen i «Monty Python and the Holy Grail»: Selv med avkappede armer og bein, gir han seg ikke. Bilde: SCO Group
21. okt. 2009 - 11:14

I januar 2003 la den nye toppsjefen i SCO Group, Darl McBride, om selskapets forretningsmodell til patentangrep mot Linux-fellesskapet. SCO påsto at Linux inneholdt ulovlig kopiert kode fra deres Unix-versjon System V, og la opp en juridisk strategi for å hente inn lisenspenger. Fram til da var SCO selv Linux-distributør.

SCO anla etter hvert to store søksmål, mot henholdsvis IBM og Novell, som de krevde for milliardbeløp.

I august 2007 ble søksmålene stanset av en kjennelse som slo fast at det var Novell, og ikke SCO, som eide Unix-koden, og SCO måtte søke ly for sine kreditorer etter kapittel 11 i den amerikanske konkursloven. Selskapet fortsetter å restrukturere, under en konkursdommers oppsyn.

I august i år vedtok en ankeinstans at kjennelsen fra 2007 ble avgjort på et utilstrekkelig grunnlag, slik at det må gjennomføres en ny rettssak for å finne ut hvem av SCO og Novell som faktisk eier Unix.

Dette ga SCO nytt håp om en gang å kunne håve inn lisenspenger fra Linux-brukere.

Darl McBride reagerer på oppsigelsen etter mønster fra den kranglevorne ridderen i «Monty Python and the Holy Grail»: Selv med avkappede armer og bein, gir han seg ikke. <i>Bilde: SCO Group</i>
Darl McBride reagerer på oppsigelsen etter mønster fra den kranglevorne ridderen i «Monty Python and the Holy Grail»: Selv med avkappede armer og bein, gir han seg ikke. Bilde: SCO Group

Derfor var det svært overraskende da det ble kjent mandag at styret i SCO Group – i praksis den konkursrettsoppnevnte «Chapter 11 Trustee» Edward Cahn – angivelig som ledd i en restrukturering, har vedtatt å si opp toppsjefen.

Den øvrige ledelsen får fortsette.

Selskapet fastholder at det vil videreføre søksmålene mot IBM og Novell, samtidig som man kutter i staben og prøver å selge det som måtte være igjen av Unix-forretningen.

Ifølge en artikkel i Salt Lake City Tribune, er ikke McBride villig til å gi seg uten videre.

Han sier oppsigelsen er ledd i konkursrettens plan for å avvikle hele selskapet og gjøre opp søksmålene mot småpenger i forhastede forlik. Han sier at han har støtte fra over halvparten av aksjonærene, og at han akter å kjempe videre på SCOs side for å vinne fram med søksmålene. Han kritiserer konkursrettens representant for ikke å følge opp potensielle nye investorer som Cerberus Management, som han sier er villige til å pøse opptil 25 millioner ferske dollar i selskapet for å betale kreditorene, gjenopplive forretningen og videreføre søksmålene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.