Sparker tusener - skylder på IP-telefoni

Telia Sonera skal spare opptil seks milliarder i året. Hver femte ansatte er truet, og IP-telefoni får skylden.

Telia Sonera skal spare opptil seks milliarder i året. Hver femte ansatte er truet, og IP-telefoni får skylden.

  • digi

Det har allerede versert rykter om kutt i flere måneder. digi.no referte rykter i november som tilsa kutt på seks milliarder kroner. De siste ryktene gikk ut på at fire milliarder skulle kuttes bort, men skal TeliaSonera gjennomføre kutt som i løpet av tre år skal spare 5-6 milliarder.

Telia Sonera gikk med 13 milliarder svenske kroner i overskudd i 2004 mot 7,6 milliarder året før. Dette er ikke nok til å unngå nedskjæringer. TeliaSonera begynner opprydningen sent - man gjennomfører nå en kuttrunde som minner om opprydningen Telenor gjorde etter at Jon Fredrik Baksaas overtok i 2001.

I følge Sveriges Radio kommer 2 000 av 11 000 i Telia Sonera i Sverige miste jobben de kommende fire årene. Selskapet har til sammen 26 000 ansatte i ti land. 11 000 av disse jobber i Sverige, nesten 7 000 i Finland og i Norge er Netcom eid av selskapet. Finland vil i følge Dagens Industri miste 650 arbeidsplasser.

I følge Sveriges radios økonomiredaksjon skal kuttene hjelpe selskapet å stille seg om for å møte trusselen fra blant annet billig internettelefoni.

Fagforeningen i selskapet støtter omstillingen, på tross av at det handler om drastiske kutt i antall ansatte.

- Ja, vi ser jo at på grunn av ny teknologi så er det nye forutsetninger, og det har vi levet med nå de siste 30 årene, sier Elof Isaksson, fagforeningsleder i Telia Sonera. Men verken han eller ledelsen vil kommentere tallet på 2000 oppsigelser i Sverige.

Til toppen