Sparket etter Facebook-fiasko

Stjerneanalytiker må gå.

Sparket etter Facebook-fiasko
Den amerikanske storbanken Citigroup har fått 2 millioner dollar i bot og sparket en av sin mest anerkjente teknologi- og internettanalytiker i kjølvannet av børsnoteringen av Facebook tidligere i år. Bilde: Peter Foley/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Den kjente teknologi- og internettanalytikeren Mark Mahaney fikk forrige uke sparken fra Citigroup, en av verdens største banker, som en konsekvens av Facebooks mislykkede børsnotering.

Mahaneys junioranalytiker delte nemlig sine interne analyser om Facebook med to journalister i teknologinettstedet TechCrunch før de var godkjent for allmenn distribusjon og før Facebook gikk på børs. Siden den unge junioranalytikeren jobbet direkte under den kjente analytikerens ledelse kostet det dermed Mahaney jobben, melder Reuters.

Millionbot

Citigroup var en av flere banker som hjalp Facebook på børs, og deres analytikere har derfor ikke anledning til å distribuere analyser før 40 dager etter at selskapet faktisk har gått på børs. Myndighetene har også sett svært strengt på saken og Cirigroup er ilagt en bot på 2 millioner dollar, 11,6 millioner kroner, som straff etter hendelsen.

Facebooks børsnotering var intet mindre enn en fiasko. For det første snudde hele stemningen fra feberhet entusiasme til frykt den uken selskapet gikk på børs. Dernest klappet Nasdaqs handelssystem sammen da handelen startet fredag 18. mai 2011. De som kjøpte aksjer i forbindelse med noteringen betalte 38 dollar per aksje. Siden gikk kursen kraftig ned. Kursen til Facebook er nå omtrent halvert.

- Dystert ironisk

Da analysene fra meglerhusene som hadde hjulpet Facebook på børs ble offentliggjort gikk det tydelig frem at noen var alt for optimistiske. Analytikere i Morgan Stanley, Goldman Sachs og J.P. Morgan stemplet ifølge aksjen som et kjøp. Mahaney var en av de få som var avventende. Han gav aksjen en nøytral anbefaling.

– Det har blitt tapt titalls milliarder dollar basert på hype og mangel på skeptisk informasjon og misforståelser om selskapet. Det er svært uheldig og dystert ironisk at den viktigste regulatoriske konsekvensen av denne børsnoteringen så langt er å straffe en analytiker som har kommet med advarende informasjon om Facebook, sier sjeføkonomen til Green Crest Capital i en kommentar til Reuters.

    Les også:

Les mer om: