Spartan fortsatt ikke klar for testing

Men Microsoft forteller stadig mer om den nye nettleseren.

Spartan fortsatt ikke klar for testing
Slik ser nettleseren som foreløpig kalles for Project Sparta ut i en testutgave av Windows 10. Bilde: Microsoft

Windows 10 skal komme med to ulike nettlesere. Den ene er en oppdatert utgave av Internet Explorer (IE). Den andre kalles for Project Spartan, men dette er ifølge Microsoft et kodenavn som kan bli endret.

Spartan skal være spesielt designet for Windows 10 for alle skjermstørrelser. Det betyr at nettleseren vil tilbys til Windows-enheter over hele spekteret. Men altså kun enheter med Windows 10. Det er i alle fall ingen signaler om noe annet.

Både den Spartan og Internet Explorer vil være basert på to forskjellige renderingmotorer – EdgeHTML og MSHTML. Den førstnevnte er framtiden for Microsoft webklienter. I likhet med Spartan og det meste av Windows 10, vil denne tilbys som en tjeneste som stadig oppdateres.

«Legacy»

MSHTML representerer derimot fortiden. Denne skal sikre bedrifter fortsatt kan bruke sine eksisterende, IE-tilpassede internsystemer også i framtiden. Begge nettleserne skal automatisk kunne veksle mellom de to renderingmotorene ved behov. Men det er EdgeHTML som vil være standardmotor i begge nettleserne. Dette opplyser Microsoft i dette blogginnlegget.

Project Spartan på en mobilskjerm.
Project Spartan på en mobilskjerm. Bilde: Microsoft

Det Spartan etter alt å dømme ikke vil tilby i MSHTML-modus, er støtte for IE-spesifikk funksjonalitet som ActiveX og Browser Helper Object. Dette er trolig hovedgrunnen til at IE fortsatt vil følge med.

Spartan skal være en lettere nettleser enn IE, blant annet på grunn av de nevnte kuttene i gammel funksjonalitet, men skal også tilby en del nye funksjonalitet, slik som mulighet til å notere oppå websider, eget lesemodus og integrasjon med Cortana-assistenten.

Ikke tilgjengelig

Nøyaktig når Project Spartan vil bli tilgjengelig for allmenn testing, er uklart. Det som derimot er klart er at den ikke vil være en del av den neste offentlige testutgaven av Windows 10 som kommer i neste uke. EdgeHTML-motoren skal derimot være inkludert og brukes av Internet Explorer.

Blant det som skal være helt nytt i denne utgaven av EdgeHTML-motoren er støtte for HTTP Strict Transport Security (HSTS), som kan kreve at nettleseren alltid laster innhold fra et gitt domene via SSL, utvidet støtte for pluginfri videostrømming, muligheten til å motta informasjon om og velge mellom flere videospor (Video Tracks), samt en viss støtte for å aksessere DOM-treet med XPath-syntaks.

Også utviklerverktøyene som er tilgjengelige med F12-tasten har blitt utvidet med ny funksjonalitet.

En oversikt over hva Internet Explorer støtter av webteknologier, samt hva som planlegges av støtte, finnes her.

    Les også:

Les mer om: