Spekulasjoner om forsinket Longhorn

Analytikerne er uenige om hva som blir følgene dersom Microsoft forsinker Longhorn-lanseringen nok en gang.

Analytikerne er uenige om hva som blir følgene dersom Microsoft forsinker Longhorn-lanseringen nok en gang.

Ifølge nyhetstjenesten CIO Today har rykter om at Microsofts neste Windows-utgave, foreløpig kjent som Longhorn, vil komme senere enn planlagt, svirret i flere uker innen teknologibransjen.

Microsoft har offisielt sagt at Longhorn skal komme i 2006, men tidligere har både 2004 og 2005 blitt nevnt. Dette har som kjent ikke latt seg gjøre. Rykter om utsettelse av Longhorn, har tidligere visst seg å stemme godt med virkeligheten.

Flere analytikere som har uttalt seg til CIO Today, mener at en utsettelse av Longhorn til 2007, vil kunne få alvorlige konsekvenser.

- Åpen kildekodefellesskapet vil bli henrykte hvor det blir en Longhorn-forsinkelse, sier Laura DiDio, analytiker i Yankee Group.

- De vil anse det som at Linux har to år på seg til å få samlet de løse endene, og at det vil være mer tid til å forvitre Microsofts markedsandel, sier hun.

- Microsoft er nå svært nøye med å holde seg til veikartet, i tillegg til å holde kundene informert. Enhver forsinkelse betyr at du må ta hensyn til konkurransen, mener DiDio.

    Les også:

Meta Group-analytiker Steve Kleynhans sier til CIO Today at en ytterligere forsinkelse av Longhorn ikke bare vil gagne konkurrentene, men også gå utover Microsofts partnere.

- Hvis det blir nok en forsinkelse, tror jeg hele PC-industrien vil strømme til Redmond som en lynsjegjeng. Longhorn er nødt til å komme på markedet før førjulssalget starter i 2006. Mange selskaper har allerede forberedt dette i deres salgsestimater, sier Kleynhans. Han mener at en forsinkelse på et kvartal eller to vil skade Microsofts partnere fordi de vil gå glipp av den viktige salgssesongen.

Men Kleynhans mener at Microsoft heller vil lansere et uferdig operativsystem enn å utsette det nok en gang.

- Det betyr at de trolig må begynne å fikse på ting så snart operativsystemer er kommet ut.

IDC-analytiker Roger Kay er derimot ikke enig at en ytterligere forsinkelse vil få store konsekvenser, i hvert fall ikke innen bedriftsmarkedet. Han mener at selskapene nå er blitt vant til forsinkelser, slik at de ikke sitter og venter på Longhorn før de gjennomgår sine strategier.

Kay mener også at mange selskaper uansett vil vente minst et år etter lanseringen før de tar Longhorn i bruk.

- Vi er minst tre år unna en storskala utskiftning i bedriftene til fordel for Longhorn, spår Kay. Han tror dog ikke at en forsinket Longhorn-lansering vil gi nye muligheter for konkurrentene.

- Ikke med mindre Microsoft plutselig faller samme og ikke leverer i det hele tatt, sier Kay, men mener at det ikke er noen fare for at det skal skje.

Til toppen