Spennende PC-konsept for armen

Datamaskiner festet til underarmen forbindes mest med science-fiction-film. Nå kan det bli virkelighet.

Datamaskiner festet til underarmen forbindes mest med science-fiction-film. Nå kan det bli virkelighet.

Dagens smarttelefoner og PDA-er har en stor ulempe. Når brukeren må gjøre andre ting enn å benytte enheten, må enheten legges vekk eller oppbevares i lommen, i en veske eller på skrivebordet. Dette forhindrer den umiddelbare tilgangen mange av brukerne egentlig ønsker seg, samtidig som at enhetene lett kan komme i veien hvis man plutselig blir nødt til å gjøre noe annet.

I mange science-fiction-filmer ser man mennesker som bruker en datamaskin påmontert den ene underarmen. Så lenge den ikke er i bruk, vil den ikke være stort mer i veien enn et armbåndsur. Og det er bare å løfte armen for å ta maskinen i bruk.

Utvalget av slike enheter i den virkelige verden er svært begrenset. Det finnes trolig noen spesialtilpassede til militært bruk, men enheter for mer dagligdags bruk får du ikke kjøpt i butikken.

Italienske Eurotech Group annonserte denne uken en konseptmodell for en slik enhet, Wrist-Worn Personal Computer (WWPC). Denne enheten, som etter alt og dømme ikke finnes noe annet sted enn på tegnebordet, skal veie 200 gram og være fleksibel nok til å kunne brukes innen en rekke områder. Eurotech nevner områder som logistikk, helse, sikkerhet, vedlikehold og redningstjenester.

Konseptmodellen skal kunne tilpasses forskjellig størrelse på brukerens underarm. Den skal kunne benytte på begge armer og monteres utenpå eller innenfor klær. Det skal være utstyrt med en 72 x 55 mm trykkfølsom TFT-skjerm med støtte for 65 tusen farger, joystick og dedikerte knapper. Den skal også være mulig å koble til USB-enheter som mus og tastatur. Den skal selv kunne opptre som en USB-enhet når den kobles til for eksempel en vanlig PC.

WWPC-en skal utstyres med en energisparende prosessor og kunne fungere kontinuerlig i seks timer med et oppladbart, to-cellers Li-polymer-batteri. Maskinen vil detektere posisjonen til brukerens arm, slik at den vil gå over i et standby-modus så snart brukerens arm henger ned. Dette skal garantere en driftstid på minst åtte timer.

Maskinen skal også utstyres med et system som skal kunne fungere som en slags nødpeilesender som aktiveres hvis brukeren ikke har bevegd seg på lengre tid (tilt-and-dead reckoning system).

Maskinen vil være utstyrt med 32 MB ROM, 64 MB SDRAM og støtte for minnekort av typen mini SD.

Maskinen skal kunne kommunisere med andre enheter ved hjelp av blant annet IrDA (opptil 4 Mbit/s), Bluetooth v1.1 (opptil 721 kbit/s) og WLAN (802.11b - opptil 11 Mbit/s). Den vil dessuten inkludere en L1 16-kanalers GPS-mottaker.

Operativsystemet vil være Linux eller Windows CE.

Eurotech oppgir ikke noen detaljer om eventuelle lanseringsplaner eller pris. Det som antyder at dette er mer enn et luftslott, er at Eurotech Group allerede er et stort, børsnotert konsern med stor fokus på forskning og utvikling. Det leverer også en rekke produkter til industri og offentlige kunder, blant annet miniatyriserte og integrerte PC-er.

Til toppen