JUSS OG SAMFUNN

– Sperrer penger til Wikileaks

USA fører «finansiell krig», sier Julian Assange.

18. okt. 2010 - 08:30

Stockholm (NTB-TT-AFP): USA har innledet en slags finansiell krig mot internettstedet WikiLeaks, ifølge grunnleggeren av nettstedet Julian Assange.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT sier Assange at amerikanske myndigheter nå blokkerer muligheten for at WikiLeaks kan motta pengegaver over internett.

Dette skjer samtidig som nettstedet forbereder en lekkasje av 400.000 amerikanske militære dokumenter fra Irak-krigen.

Nettstedet har siden 20. september bare inneholdt en melding om at det driver «planlagt vedlikehold» og lovet å være tilbake online så snart som mulig.

Gransker
Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon leter gjennom en database for rapporter fra Irak-krigen i forberedelsene til en stor dokumentlekkasje gjennom WikiLeaks.

Den massive lekkasjen skal visstnok overskygge tidligere WikiLeaks-publiseringer.

For å forberede seg best mulig i forkant av lekkasjen, ble 120 Pentagon-ansatte for noen uker siden satt til å gå gjennom databasen.

– De skal finne ut hva det mulige omfanget kan bli, sier oberst David Lapan, talsmann for departementet.

Afghanistan
Det kontroversielle nettstedet har allerede publisert 77.000 sider med klassifiserte dokumenter om krigen i Afghanistan. De fleste var logger skrevet av soldater. I tillegg har nettstedet publisert en rekke etterretningsrapporter.

WikiLeaks har varslet at nettstedet også vil offentliggjøre ytterligere 15.000 sider hemmeligstemplede Afghanistan-dokumenter.

USAs forsvarsdepartement har bedt nettstedet WikiLeaks om ikke å publisere dokumentene.

– De må leveres tilbake til den rettmessige eieren, sier obersten.

WikiLeaks holder fast ved at nettstedet vil offentliggjøre flere dokumenter til tross for kritikken om at det kan sette militæroperasjoner og liv i fare. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.