Spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet

Produsenter som Seagate og Quantum ser for seg en utvikling der det vil oppstå et enormt marked for disker til sterkt spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet.

Produsenter som Seagate og Quantum ser for seg en utvikling der det vil oppstå et enormt marked for disker til sterkt spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet.

Disse lagringstjenerne samler TV-programmene, radioprogrammene, multimediaspillene og Internett-sidene som familien er opptatt av, lagrer dem og fordeler dem etter ønske til visningsapparater plassert på hensiktsmessige steder i huset.

Teknologien, som er under utvikling, gjør det mulig å konvertere og lagre løpende video fra mange ulike kilder og programmer samtidig. I stedet for flere TV-apparater, har man én lagringstjener og flere skjermer. Programmer kan gjerne ses mens de sendes, men det er ikke nødvendig. Man kan godt få med seg begynnelsen på en forestilling, selv om man først begynner å titte en halv time etter at showet har begynt.

Avspilling og opptak av samme fil er uavhengige operasjoner som godt kan pågå samtidig.

Siden alt kan gjøres på èn og samme tid, vil lagringstjeneren kunne fôre peisestua med direktesendt opera, tenåringsloftet med interaktiv multimedia og barnerommet med tegnefilm, samtidig med at det lastes ned musikk fra ulike nettsteder og pågår opptak av både Dagsrevyen og en pågående dokumentar fra BBC. Tanken er at alt dette skal foregå uten å ty til spesialet "data-preget" eller "PC-preget" utstyr.

På TV-siden er mye av teknologien på plass allerede. Både Seagate og Quantum har framstilt og solgt disker som har typisk hjemmelagringstjener-funksjonalitet, og som digitaliserer og koder innkommende TV-signaler i MPEG2-format i sanntid. Med sin SeaStream-teknologi har antakelig Seagate kommet lengst i håndteringen av samtidige videostrømmer, et felt som for øvrig må standardiseres før drømmemuren kan brytes.

Det er ganske stor forskjell mellom lagring i et datamiljø, og lagring til underholdningsformål. Du kan ikke tillate bitfeil når viktig tallmateriale skal manipuleres. Men om et punkt på skjermen et øyeblikk er gult i stedet for rødt, vil det knapt merkes.

Formatering blir også helt forskjellig når filer alltid skal lagres og leses sekvensielt. Andre forskjeller gjelder skjerpede krav til lydsvak drift og til lavere energiforbruk. Og så må det hele innkapsles i et miljø som ikke krever særlig datakraft, samtidig som brukergrensesnittet holdes så enkelt som mulig.

Seagate etablerte sin avdeling for forbrukerelektronikk i 1997, og solgte det samme året sin første disk til hjemmeunderholdningsformål. Per april i år hadde selskapet solgt 200.000 enheter beregnet på PVR-markedet - diskbaserte videoopptakere eller "private video recorders". Ifølge analyseselskapet TrendFocus er dette mer enn alle konkurrentene til sammen. Forspranget kan raskt innhentes: Både Quantum og Western Digital har egne avtaler med spesialister på forbrukerelektronikk. Selv om Quantum ligger etter i salg, har også dette selskapet tre års utviklingsarbeid bak seg.

Harddisk-baserte videoopptakere gir et forsmak på hva lagringstjenere i hjemmet vil kunne tilby:


Harddisk-video - mange opptak på én gang

Til toppen