Spilltest: Red Faction

Stemmer det at Red Faction faktisk er enda bedre enn Half-life, det beste spillet som noensinne er laget? Vi har sjekket om det er hold i ryktene.

Spilltest: Red Faction

Stemmer det at Red Faction faktisk er enda bedre enn Half-life, det beste spillet som noensinne er laget? Vi har sjekket om det er hold i ryktene.

Mennesket har startet utvinning av ressurser på Mars. Du spiller Parker, en av de mange gruvearbeiderne på planeten. Parker var opprinnelig eventyrlysten og drømte om store opplevelser og lettjente penger da han dro til Mars.

Men virkeligheten viser seg å være en smule annerledes. Ultor, firmaet som kontrollerer gruvene, gir blaffen i arbeiderne; arbeidsforholdene er elendige og Ultors vakter noen vemmelige bøller.

Når du kommer inn i spillet har det i tillegg brutt ut en mystisk sykdom blant arbeiderne. Ryktene vil ha det til at det er Ultor som står bak sykdommen. Stemningen er aggressiv og det snakkes om en hemmelig gruppe gruvearbeidere som skal slå tilbake.

FAKTABOKS
Spillnavn: Red Faction
Format: PC
Systemkrav: 400Mhz, 64MB RAM, 900MB ledig diskplass, 3D-kort
Støtte for: Direct 3D
Kategori: Førstepersons skytespill
Alder: 15+
Alternative spill: Half-life
Karakter: 8 poeng av 10 oppnåelige

Oppgjørets time nærmer seg.

Spillutviklerne har uten tvil latt seg inspirere av Half-Life, når de planla og utformet RF. Dette betyr at du er sikret et spennende og gjennomført spill, med en helt spesiell atmosfære.

Blant annet spiller musikken en viktig rolle i "Red Faction". Den får spenningen til øke noe så voldsomt, og gir deg innimellom følelsen av å være med i en spillefilm. Musikken kan variere fra hurtig action-musikk til rolig og dyster stemningsmusikk. Et eksempel på god musikkbruk er når du kommer til et nytt område. Da blir musikken ofte høy og halvskummel, og du kan bare grue deg til å finne ut hva som skjuler seg bak neste dør.

Også grafikken er svært bra. Spillet byr på en rekke flotte og stemningsfulle brett. Blant annet må du kjempe deg gjennom trange og klaustrofobiske gruveganger, store grotter og high-tech-laboratorier. Brettene er veldig varierte og du går aldri lei et brett, før et nytt dukker opp. Dette er ganske imponerende i våre dager.

Grafikkmotoren er heller ikke særlig kravstor på maskinytelsen.

Når du går rundt og skyter alt du ser, legger du kanskje merke til den "revolusjonerende", nye teknologien "Geo-mod". Den gjør at du skal kunne skyte deg gjennom alt. Du har vel alltid opplevd at du skal inn en dør og den ikke åpner, men i dette spillet skal du kunne dra opp din største kanon og skyte deg igjennom, uansett tykkelse. Dette høres jo unektelig veldig stilig ut, men er det egentlig gjennomførbart? Det å designe brett som gir rom for slik handlefrihet er ganske håpløst. Enden på visa er at man bare kan benytte denne metoden der spillutvikleren har ønsket det. Kort sagt, dette er bare en gimmick som Volition enten burde utnyttet bedre eller rett og slett bare kuttet ut.

Men den kunstige intelligensen til fienden fungerer bra. AI-en øker i forhold til hvor mange brett du har vært igjennom, og fienden står sjelden stille, og gjemmer seg bak kasser og liknende. Etter hvert dukker det også opp leiesoldater som er irriterende tøffe og treffsikre. Til gjengjeld kan du plukke fra de noen hendige våpen, når de først treffer bakken. Etter hvert vil du også få flere kjøretøy å leke med. Både til lands og vanns. Førstehjelpspakker og vester er også strategisk og fornuftig plassert i RF.

Når du har kommet litt ut i spillet kan du kapre fem forskjellige kjørtøyer. Blant annent en knalltøff ubåt som er utstyrt med varmesøkende raketter. Vil du ha noe litt røffere kan du satse på en "Driller" - en tung liten bil utsyrt med to gigantiske driller som kan anvendes både på vegger og i menneskekjøtt...

RF byr på over 15 veldesignede våpen å leke med. Blant annet "submachine gun", "heavy machinegun", "precision rifle", "grenade" og min personlige favoritt, "Raildriver", som du via en infrarød feature kan se gjennom veggene med. Med disse krabatene i lomma kommer actionen aldri til å stoppe.

Personlig synes jeg Red Faction er beundringsverdig langt. Tatt i betraktning at spillet er såpass variert, er dette ganske godt gjort. Jeg opplevde flere ganger situasjoner hvor jeg trodde at spillet var over, bare for å oppdage at herligheten fortsatte enda noen brett.

Og når kruttrøyken endelig har lagt seg, og planeten er reddet, kan du bare hoppe over i multiplayer-delen, og kose deg med flere brett. Skulle ikke dette være nok, kan du starte opp det vedlagte brettdesign-programmet, og designe og utveksle dine egenkomponerte brett.

Enjoy!

Kilde: Online.no

Til toppen