JUSS OG SAMFUNN

Spionlov truer NRKs ytringsfrihet

NRK vurderer å klage den svenske overvåkingsloven inn for Europadomstolen.

25. juli 2008 - 10:18

Den omstridte svenske signalspaningsloven, også kjent som FRA-loven, har skapt stor debatt den siste tiden.

Loven ble vedtatt av den svenske riksdagen tidligere i sommer, og innebærer at det svenske forsvaret gis tillatelse til å overvåke all tele- og internettrafikk som krysser Sveriges riksgrense.

Mange, både i Sverige og utlandet frykter for konsekvensene av overvåkingen. Her til lands har Datatilsynet, bransjeorganisasjoner og næringslivet uttrykt bekymring for hvilke følger den radikale loven kan få for norske interesser.

Nå frykter NRK for virkningen som den svenske spionloven kan få for ytrings- og pressefriheten. Statskanalen vurderer å klage Sverige inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

    Les også:

Uavhengig av om den svenske stat benytter seg av overvåkningsmuligheten, så kan selve muligheten for overvåking innebære et inngrep i borgernes ytringsfrihet, skriver advokat i NRK Jon Wessel-Aas sammen med generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening i et innlegg i Aftenposten.

Pressefriheten og kildevernet er i fare, mener de, og peker på at svenske journalister vil ha regelmessig behov for kommunikasjon med norske kilder, og vice versa.

Det hjelper lite hvis en kilde har tillit til at en journalist ikke vil røpe eller bli pålagt å røpe vedkommendes identitet, dersom staten gjennom overvåking av kommunikasjonen likevel kan avdekke både innholdet i kommunikasjonen så vel som kildens identitet.

- Det begrenser kildetilgangen når man risikerer at kommunikasjon på epost eller telefon blir overvåket av svenske myndigheter, sier Jon Wessel-Aas til NRK Alltid nyheter.

Han håper flere norske medier blir med på en klage, men presiserer at NRK fremdeles er i tenkeboksen.

Dersom statskanalen går til sak mot Sverige, blir de i så fall ikke alene.

Den svenske stiftelsen Centrum för rättvisa har allerede sendt inn en klage til Europadomstolen, det gjorde de i forrige uke.

Sjefsjurist i den svenske stiftelsen, Clarence Crafoorf, har forståelse for at loven berører nordmenn og norske interesser.

- Loven innebærer en omfattende spaning over all elektronisk kommunikasjon over Sveriges grenser, og det berører nordmenn og norske journalister, sier Crafoord til NRK.

Ifølge Crafoord er det gode muligheter for at den europeiske domstolen underkjenner den svenske overvåkingsloven.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.