Spleiselag gir færre basestasjoner

Vodafone og Telefonica enige om å dele infrastruktur i flere land.

Spleiselag gir færre basestasjoner

Vodafone og Telefonica enige om å dele infrastruktur i flere land.

To av verdens største mobiloperatører, britiske Vodafone og spanske Telefonica, har blitt enige om å dele viktig infrastruktur i en rekke europeiske land.

Hensikten med avtalen skal være å kutte kostnader og beskytte marginene, og skal gi innsparinger på flere hundretalls millioner euro de neste ti årene.

Det strategiske samarbeidet innebærer at selskapene skal dele nettverk i Storbrittania, Tyskland, Irland og Spania. I tillegg jobber de med å få til en tilsvarende avtale i Tsjekkia.

Avtalen innbærer at de to mobiloperatørene vil samkjøre sin bygging av basestasjoner eller konsolidere eksisterende antenner og infrastruktur for andre- og tredjegenerasjons nettverk.

Samarbeidspartnerne uttalte i går at de fortsatt vil administrere all nettverkstrafikk uavhengig av hverandre og konkurrere om kundene som før. Avtalen innebærer heller ingen nedbemanning.

Vodafone har rundt 289 millioner kunder på verdensbasis, mens Telefonica kan skilte med nærmere 260 millioner kunder.

Selskapene forventer ifølge New York Times ingen innblanding fra EUs antitrust-regulatører, ettersom avtalen kun gjelder basestasjonene i nettverkene deres.

Matthew Key, toppsjef i Telefonica Europe, sier i et intervju at de to mobiloperatørene ser på avtalen som et første skritt i retning av større samarbeid, og at det neste naturlige skrittet vil være å jobbe sammen om trafikktjenester og koblingen mellom antennemaster og resten av nettverket.

Det skal ifølge Key ikke være snakk om noen sammenslåing av de to telegigantene.

Til toppen