Sporer bilder tilbake til kameraet

Sporer bilder tilbake til kameraet

Amerikanske forskere har laget program som avslører hvilket kamera som har tatt et bilde.

Nå får etterforskere et nytt virkemiddel i kampen mot blant annet barneporno. Forskere i USA har klart å utvikle en teknikk som gjør det mulig å spore digitale bilder tiilbake til kameraet som ble brukt til å ta bildet.

Teknikken er inspirert av metoden som etterforskere i dag bruker til å sammenstille kuler med våpenet de ble skutt ut av. Bildene avstemmes digitalt med spor på billedsensoren i digitale fotoapparat.

Selv om to digitale kameraer av samme merke og modell benyttes, vil det alltid være noen små forskjeller i hva som festes på bildet. Dette skaper en unik signatur, og fordi denne signaturen holder seg lik gjennom kameraets levetid, kan forskerne bruke det til å lage en automatisert identifikasjonsprosess.

Systemet er laget av Jessica Fridrich ved Binghamtons universitet i USA, og hennes kolleger Jan Luká og Miroslav Goljan, i programmeringsspråket Matlab.

Det skal allerede i dag fungere etter intensjonen, men det kreves både forbedringer og mye uttesting før det eventuelt kan brukes som bevis i en rettsak.

- Vi fortsetter å forbedre teknikken for å gjøre den mer pålitelig og anvendbar, sier Fridrich til svenske PC för Alla.

Ifølge IDG.se skal Fridrich og hennes team ha gjennomført vellykkede tester med 11 kameraer og over 3.000 bilder uten at den tok feil en eneste gang.

Politiet i Sverige har fattet interesse for systemet, og har begynt å prøve det ut. Erfaringene er gode, men det er ikke nok til at de vil ta det i bruk med det helt første.

- Vi har testet det selv for egen del for å sjekke hvor bra det er. Utfordringen er at de togså skal være rettssikkerhet. Det holder ikke at det fungerer på noen testbilder vi prøver det ut på. Vi må være sikre på at det virkelig fungerer hvis vi skal bruke det i en sak, sier eter Bergström, bildeanalytiker på avdelning for informationsteknikk i Sveriges politi, til IDG.se.

Til toppen