BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sporer farlige stoffer med radiobrikker

Romfartsorganisasjonen NASA er først ute med et RFID-prosjekt for å spore farlige stoffer.

7. des. 2004 - 03:01

Prosjektet ChemSecure er det første i sitt slag, med bruk av radiobrikker (RFID, «Radio Frequency ID») for å spore farlige stoffer. Prosjektet gjennomføres av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, og ble kunngjort i San Francisco mandag. Det er brukt Oracle-programvare i prosjektet, og dessuten har flere spesialiserte selskaper bidratt.

Hensikten med prosjektet er å vise hvordan radioID-brikker kan brukes til å styrke sikkerheten i håndteringen av farlige stoffer, både i rutine- og unntakssituasjoner, og samtidig gjøre håndteringen rimeligere.

I tillegg til RFID, utnytter systemet sensorteknologi og en webbasert database over farlige stoffer som publiseres av USAs forsvarsdepartement, kalt HMMS («Hazardous Materials Management System), for å automatisere håndteringen av farlige stoffer.

NASA mener prosjektet kan danne modell for systemer som skal spore alle slags materialer, både i det private og i det offentlige.

I ChemSecure plasseres RFID-brikker på beholdere med farlige stoffer. Oracle-produktet Sensor-Based Services brukes til å fange, styre, analysere og reagere på enhver bevegelse eller annen endring av de farlige kjemikaliene. Data innhentes både fra selve brikkene, og fra sensorer som måler temperatur og andre faktorer som kan innvirke på stoffene. Systemet overvåker automatisk, og kan varsle via SMS, talebeskjeder og e-post når det skjer endringer som krever menneskelig innblanding, for eksempel hvis uvedkommende prøver seg på materialene, hvis røyk og temperatur tilsier at noe har tatt fyr, eller for mer alminnelige unntak som at et lagringsområde er i ferd med å fylles opp.

Sensor-Based Services er et produkt sammensatt av blant annet Oracles database, applikasjonstjener, og forretningsapplikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.