JUSS OG SAMFUNN

Sporer innbyggere med skjult SMS

Mistenkte personer overvåkes på finurlig vis.

Tysk politi sporer mistenkte med skjulte tekstmeldinger. Hvilke andre land gjør det samme? spør sikkerhetsselskapet F-Secure.
Tysk politi sporer mistenkte med skjulte tekstmeldinger. Hvilke andre land gjør det samme? spør sikkerhetsselskapet F-Secure.
30. des. 2011 - 10:06

Den tyske sikkerhetseksperten Karsten Nohl har tidligere påvist at mobiltelefoner lar seg avlytte. I romjulen holdt han en demonstrasjon for Chaos Computer Club der han demonstrerte en metode for å kapre og fjernstyre nesten enhver telefon.

Gjennom flere år har han belyst og angrepet sårbarheter i GSM-nett. Målet er å presse operatørene til å bedre sikkerheten.

Skjult overvåkning

I sitt foredrag tirsdag var han imidlertid så vidt innom også et annet, mindre kjent fenomen, nemlig statlig overvåkning via tekstmeldinger.

Nohl refererte til ferske rapporter om hvordan tysk politi overvåker innbyggere med «skjulte» eller hemmelige tekstmeldinger. Dette er meldinger utformet slik at de ikke merkes når de ankommer brukerens mobiltelefon, såkalt silent SMS. Det gis ingen indikasjon på at meldingene mottas, og kan heller ikke leses.

Det er sikkerhetsselskapet F-Secure som fanget opp dette poenget, som i liten grad er viet internasjonal pressedekning.

I et blogginnlegg gjør de rede for flere tyske rapporter, deriblant en artikkel i Heise Online fra tidligere i måneden.

Her fremgår det at det tyske kriminalpolitiet BKA og andre politimyndigheter i fjor sendte 440.783 skjulte tekstmeldinger for å spore mistenkte. Etter første halvår i år er omfanget omtrent på samme nivå.

Avisen skriver at politiet deretter får logger utlevert fra teleoperatørene, for å kunne avgjøre hvor mistenkte befinner seg målt til nærmeste mobilantenne.

Det å få innsyn i slike logger var gjenstand for en juridisk gråsone inntil 2007, da Tyskland endret sin lovgivning om teleovervåkning.

- Spørsmålet er hvor mange andre land som vurderer denne typen overvåkning som en gråsone?, undrer sikkerhetsselskapet F-Secure.

Et betimelig spørsmål. Er dette en praksis som benyttes, eller overhodet er mulig å gjennomføre også i Norge? I hvilken grad lar skjulte tekstmeldinger seg sende i mobilnettene til norske teleoperatører?

digi.no har fredag ikke fått kontakt med pressekontaktene i Netcom eller Telenor. Vi følger opp saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.