Sporet opp Al Qaidas anonyme kontantkort

Flere lands etterretning samarbeidet om å spore opp kontantkorttelefoner brukt av Al Qaida.

Avisa New York Times har en lang artikkel med tittelen "How Tiny Swiss Cellphone Chips Helped Track Global Terror Web". Artikkelen gjennomgår en internasjonal etterretningsoperasjon med kodenavn Mont Blanc, som ble innledet i april 2002. Operasjonen bidro til at flere titalls terrormistenkte ble arrestert, og til at minst tre terrorangrep mot Saudi Arabia og Indonesia ble avverget, heter det. Sentralt i operasjonen var overvåkning av terroristenes telefonsamtaler seg i mellom.

De "tiny Swiss cellphone chips" det henvises til i artikkelen, gjelder SIM-kort fra den sveitsiske mobiloperatøren Swisscom, beregnet på anonyme kontantkortkunder. Terroristenes anonymitet ble ikke brutt gjennom avansert teknologi, men fordi etterretningsorganisasjonene samarbeidet effektivt og utnyttet klassiske ledetråder.

Den viktigste ledetråden var en samtale fra en telefon som allerede var kjent og overvåket, fordi den tilhørte terrormistenkte Christian Ganczarski i Tyskland. Mottakerens nummer var et anonymt kontantkort fra Swisscom. Under en ransaking hos Ganczarski ble det funnet en liste over en rekke telefonnumre, blant annet et i Pakistan som tilhørte Khalid Shaikh Mohammed, den antatte hovedpersonen bak terrorangrepene 11. september 2001. Videre etterforskning brakte på det rene at Mohammed hadde bestilt svært mange Swisscom-kontantkortabonnementer fra et selskap i Genève, og etter hvert var det mulig å identifisere hvilke nummer han selv brukte. Til slutt hadde etterretningsorganisasjonene oversikt over 6000 telefonnumre til Al Qaida, og fullt samarbeid fra Swisscom for å avlytte forbindelsene. Mohammed selv ble arrestert i Pakistan i mars i fjor.

Ifølge New York Times viste Mohammed manglende forsiktighet. Han byttet ofte telefon, men brukte stadig vekk samme SIM-kort.

Journalistene fikk opplysningene om etterretningsaksjonen da det ble klart at Al Qaida skjønte at Swisscom-telefonene var avlyttet.

Sveits vedtok i fjor å avskaffe anonyme kontantkort. Den nye ordningen med tvungen personregistrering trer i kraft 1. juli.

I Norge gjelder tvungen personregistrering av kontantkort siden 18. februar i år.

Les mer om:
;