Sprek avslutning på sprek uke

IT-indeksen la på seg 3,4 prosent denne uken. Fredagen gav en oppgang på knappe prosenten til tross for at tungvektere som Tandberg Data og Nera falt tilbake på nyheter i løpet av dagen.

Meldingene som Nera sendte ut i løpet fredag er ikke umiddelbart enkle å finne nettoeffekten av. På den ene siden lå Asbjørn Birkeland lagelig til for hugg etter det siste års utvikling i Nera. Markedet ser det som rimelig at en toppleder finner noe annet å bedrive tiden med etter en slik utvikling. At Birkeland da har blitt enig (?) med styret i at han skal slutte er slik sett positivt. Samtidig ville markedet åpenbart ønsket nytt blod til selskapet, uten at det sier noe negativt om Bjørn Ove Skjeie som skal ta over.

Like tosidig er justeringene som ble foretatt i 1997-regnskapet. På den ene siden ser det nå ut til at selskapet tar sine egne utfordringer så alvorlig at de har ryddet skikkelig opp - i hvert fall i regnskapet. Det trekker nok opp på sikt, men at det er mulig å gjøre feilvurderinger på så mye som 28 prosent på resultat før skatt er et så solid sykdomstegn at det må være lov å spørre om hvor lenge denne pasienten blir liggende.

Kursen på Nera-aksjen falt 4,2 prosent fredag, og etter det digi.no kjenner til, er det få - om noen - analytikere, som på sikt er kritiske til aksjen.

Tandberg Data var også i vinden - for ikke å si i avisen - fredag. De siste dagenes kursutvikling, koblet med en emisjon, satte fart i spekulasjonene, og enkelte aktører har da usedvanlig kort lunte og er overtente før du får ropt kjøp. Dette resulterte i meget hardnakkede rykter om oppkjøp av Overland Data. Vi kommenterte sammenhengen Overland - Tandberg Data på onsdagen, noe som har satt fantasien i høygir. Tandberg Data avviser denne spekulasjonen nokså kontant - såpass kontant at det er vanskelig å ikke stole på dem, selv om de åpenbart i slike saker har motiver til å snakke "litt utenom" sannheten.

At kursen falt tilbake til 95,50 fredag skyldes nok at enkelte aktører kjøpte seg inn for å ta en meget kort gevinst.

Vi noterer i margen at Dataquest nå har ute en meget fersk analyse på Tape Drive-markedet. Deler av analysen er gjengitt i ulike IT-publikasjoner i USA de siste ukene, og blant kommentarene er det i det minste én som er positiv for Tandberg Data: "Overall, QIC drives haven't been widely used with servers. That could change, if vendors do a lot of evangelism", sier Lara Yale i Dataquest.

Det påpekes samtidig i markedet at HP, IBM og Seagate tidligere har dannet en allianse for å se på det øvre sjiktet av servermarkedet.

HP har så langt hatt sin omsetning fra DAT/DDS, en teknologi som har et høyst begrenset potensial. Nå som markedet først renner over av spekulasjoner, kan jo vi spekulere litt på egenhånd: Hva om Tandberg Data fikk lisensiert bort SLR/MLR til Hewlett-Packard? HP mangler denne typen produkter og har et meget potent markedsapparat. Samtidig er nær sagt hele ledelsen i Tandberg Data "på reise", og vi har tidligere meldt at man i løpet av ikke så alt for lang tid vil lisensiere ut produksjonen av SLR/MRL (det kan du lese mer om under relaterte saker i margen til høyre).

Den største bidragsyteren til IT-oppgangen på Oslo Børs fredag var Opticom. Hele den siste uke sett under ett har kursen på Opticom-aksjen steget med hele 25 prosent. Følgelig prøvde digi.no å få en kommentar fra styreformann Thomas Fussel såvel torsdag som fredag, men det så ikke han noe grunn til å kommentere.

Så vet man det.

Fredag var nykommeren TTI opp hele fem prosent. Vi minner om at kursen kan gå på en kortvarig smell når markedet får 1997-resultatene om kort tid.

Alt i alt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for nesten 2,1 milliarder kroner på ukas siste børsdag - altså godt over snittet på 1,4 milliarder. Totalindeksen endte uken på 1.341,31 som tilsvarer en oppgang på 0,1 prosent siden torsdagens sluttnotering og opp en halv prosent for uken samlet.

Til toppen