DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Sprekker på tid og kostnad: Nå blir Elhub dyrere. Regningen går til alle norske strømkunder

Elhub-sjef Tor Bjarne Heiberg. Arkivfoto.
Elhub-sjef Tor Bjarne Heiberg. Arkivfoto. Bilde: Espen Zachariassen
6. okt. 2017 - 18:00

Det er bare noen uker siden digi.no skrev at gigantprosjektet Elhub er kraftig forsinket.  Ingen kunne da si hvor dyrt arbeidet med å bygge en nasjonal IT-plattform for lagring og prosessering av data fra alle norske strømkunder ville bli, eller når løsningen er klar til bruk.

Siden har oppdatert plan for prosjektet vært oppe til behandling i Statnetts styre, og konklusjonen er nok en tidssprekk. Og en kostnadssprekk.

Ny beregnet kostnad stiger til 660 millioner kroner.

Det er 15 prosent over budsjettrammen og 124 millioner kroner mer enn de siste tallene oppdragsgiver NVE var kjent med så sent som i forrige måned.

Lanseringtidspunktet har vært forskjøvet en rekke ganger. Elhub skulle stått klar for ett år siden, nå heter det at prosjektet vil trenger mer tid.

– Planen tar høyde for vesentlig mer tid til å teste og feilrette løsningen, både internt og ovenfor markedsaktørene. Det legges opp til lansering av Elhub innen utgangen av oktober 2018, opplyser Statnett i en pressemelding.

Det er to år senere enn det Norges vassdrags- og energidirektorat opprinnelig ønsket seg. Accenture er hovedansvarlig for leveransen.

For mye feil

Elhub-sjef Tor Bjarne Heiberg har tidligere forklart til digi.no at både utvikling og test av selve datahubsystemet har skapt forsinkelser. Programmeringen er ferdig, men det har vært for mye feil i testfasen. Ytelsen har ifølge ham også vært en utfordring.

– Det er viktig for alle at løsningen som nå ferdigstilles, er robust og stabil når den lanseres. Siden tidlig i sommer har vi derfor hatt en omfattende gjennomgang av status og fremdriftsplanen til prosjektet. Gjennomgangen har omfattet en ekstern kvalitetssikring av prosjektet, gjennomført av DNV GL, uttaler Heiberg nå.

Elhub henger nært sammen med myndighetenes beslutning om at alle skal få nye automatiske strømmålere, såkalte AMS-bokser innen utgangen av 2018. Det er strømkundene som til syvende og sist betaler for gildet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.