BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sprint et bedre kjøp enn MCI

Om en dømmer etter tredjekvartals resultatene til Sprint og MCI er det ikke MCI men Sprint som kvalifiserer til tittelen beste oppkjøpsobjekt av de to selskapene.

Frode Eriksen
27. okt. 1997 - 18:51

Sprint økte inntektene mest av alle de tre store på langdistansetelefoni i USA med 7,9 prosent til USD 3,7 mrd. i tredje kvartal, MCI økte med 2,9 prosent til USD 4,8 mrd. Til sammenligning rapporterte AT&T en prosents vekst til USD 13,4 mrd.

Om en skiller ut tallene for langdistansetelefoni økte Sprint med 8,9 prosent til USD 2,25 mrd, MCI 1 prosent til USD 4,3 mrd mens AT&T reduserte sine inntekter med vel en prosent til USD 11,7 mrd.

Også på trafikkvolum slo Sprint sine viktigste konkurrenter med en vekst på 14 prosent, sammenlignet med MCIs pluss 6 prosent og AT&Ts pluss 10,1 prosent.

Nå er det ikke bare de kortsiktige økonomiske betraktningene som ligger bak budene til WorldCom og GTE, der British Telecom (BT) egentlig var først, selv om de ikke ville gi mest.

Forrige uke satte MCI seg ned med GTE og WorldCom for å diskutere detaljene i de to oppkjøpsforslagene, i tillegg til at selskapet fra før satt med BT som mulig partner i den internasjonale telealliansen Concert.

GTE, som vel kanskje leverte det beste budet, USD 28 milliarder kontant på labben for alle aksjer, innleder de første samtalene med MCI og BT. Når de samtalene er over vil WorldCom bli kalt inn til samtaler omkring sitt bud som er noe større, USD 30 mrd, men der kjøpesummen utelukkende består av WorldCom-aksjer, og selv om aksjen har gitt god avkasting og solid verdiøkning de siste årene kan vise nedgang i høst og dermed gjøre budet dårligere enn selv WorldCom ønsker.

Det er toppsjefene som representerer de fire selskapene, der MCI stiller med styreformann og toppsjef Bert Roberts, BT med Sir Ian Vallance og Sir Peter Bonfield, GTE med sin toppsjef Charles Lee og WorldCom med Bernard Ebbers.

Det er den formelle forhandlingsprosessen som nå er i gang. Financial Times beskrev BTs kontroll over forhandlingene som tilnærmet vetorett, til tross for at selskapet står bak det laveste av de tre budene, et kombinert aksje og kontantbud på USD 24 mrd. BT sitter nemlig på noe som er et tilnærmet trumfkort; en eksisterende 20 prosents aksjepost i MCI.

Om BT ikke får viljen sin med hensyn til hvem som skal få kjøpe MCI - om de ikke lykkes selv, kan selskapet i praksis hindre en overtakelse av MCI i minst et år. Fra BT-hold heter det at om den opprinnelige planen, en fusjon med MCI ikke lykkes, er et trekantforhold med en ny partner mest aktuelt. I BTs øyne er denne tredje partneren GTE.

Det er også denne kombinasjonen som de amerikanske telemyndighetene, FCC, kan finne enklest og godta. Enda enklere blir det om BT/MCI-fusjonen finner sted og GTE kommer inn i Concert på spesialvilkår senere. FCC har allerede akseptert at BT får kjøpe de gjenværende 80 prosent av aksjene i MCI.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.