BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Sprint-oppkjøp ikke gjennomførbart

Nyheten om at britiske Cable & Wireless (C&W) vurderer å legge inn et bud på den amerikanske telegiganten Sprint blir avvist som "ikke gjennomførbart" av Sprint-direktør William T. Esrey. Han viser til en bindende avtale Sprint har med France Telecom og Deutsche Telekom om at ingen av dem kan øke sin eierandel uten Sprints godkjennelse.

Øystein Kvistad
24. mars 1997 - 10:24

Det var Wall Street Journal (WSJ) som onsdag i forrige uke offentliggjorde nyheten om det mulige Sprint-oppkjøpet. Meldingen slo ned som en bombe blant amerikanske analytikere, og ikke minst hos C&Ws erkerival British Telecommunications, som er i sluttfasen i fusjonen med MCI Communications.

EUs kommisjonær for konkurransesaker, Karel van Miert, uttalte for kort tid siden at det neppe ligger regulatoriske barrierer i veien for at BT og MCI slås sammen til den globale aktøren Concert. Mange antar derfor at EU-kommisjonen heller ikke ville hatt betydelige innsigelser mot en eventuell fusjon mellom C&W og Sprint.

I en pressemelding Sprint sendte ut før helga kan det imidlertid se ut til at det neppe går veien for C&Ws ønske om en sammenslåing med Sprint. Styreformann og administrerende direktør William T. Esrey uttaler i pressemeldingen at "France Telecom og Deutsche Telekom ikke kan øke sine eierandeler i Sprint uten Sprints godkjennelse." France Telecom og Deutsche Telekom eier ti prosent hver i Sprint.

Selv om Sprint-ledelsen har gjort sitt beste for å dempe oppkjøpsspekulasjonene, har markedet likevel reagert med en viss forventning. Til tross for at handelen med Sprint- og C&W-aksjene kom sent i gang dagen etter WSJ-oppslaget, steg begge aksjene umiddelbart med henholdsvis 2,875 og 0,25 dollar.

Det vil bli enorme dimensjoner over et eventuelt bud på Sprint - minst 15 milliarder dollar før noen som helst ekstra godtgjørelse er regnet med, antyder WSJ. Da er det snakk om C&Ws ønske om å få kontrollen over 80 prosent av Sprint. Slås de to selskapene sammen vil det bli til et selskap som årlig omsetter for over 25 milliarder dollar, sysselsetter i overkant av 90.000 mennesker og får en kapitalisert verdi basert på dagens aksjekurser på vel 35 milliarder dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.