Sprukne CD-er kan være farlige

En britisk undersøkelse viser at faren for at CD-plater med sprekker kan føre til personskader, faktisk er til stede.

En britisk undersøkelse viser at faren for at CD-plater med sprekker kan føre til personskader, faktisk er til stede.

I kjølvannet om vår artikkel om en CD som knuste en DVD-spiller i forrige uke, har lesere av digi.no gjort oss oppmerksomme på at en britisk IT-leverandør, Research Machines, har undersøkt sammenhengen mellom bruk av CD-plater og faren for personskader.

    Les også:

Undersøkelsen, som er basert på tilbakemeldinger om CD-ROM-stasjoner selskapet har levert i perioden juni 1999 til juli 2001, viser en sammenheng mellom raske CD-spillere, sprekker i den innerste randen på CD-ene og faren for at CD-ene knuses under bruk, noe som i sin tur kan føre til personskader.

En slik undersøkelse høres nesten ut som en aprilspøk, men mange har faktisk hørt om tilfeller hvor fragmenter fra en CD som knuses når den roterer med høy hastighet, kan trenge gjennom frontpanelet på CD-ROM-spilleren og skade personer som eventuelt befinner seg i veien. Hvor mange som har opplevd det selv, er muligens en helt annen sak.

Research Machines opplyser om at dette er noe som skjer svært sjelden. Faktisk er faren for at biter fra CD-en trenger gjennom fronten på spilleren så liten at det kun vil skje én gang i løpet av 13.000 år med bruk av en datamaskin. Men ifølge undersøkelsen betyr dette også at på en skole med 100 datamaskiner kan faren for at en CD knuses være omtrent 10 prosent i løpet av en periode på tre år, og omtrent 2,5 prosent for at fragmenter fra CD-en vil bli skutt ut. Siden ytterkanten av CD-plater kan rotere med hastigheter på over 200 km/t i de raskeste spillerne, er det kanskje lurt ikke å stikket ansiktet for tett oppi spilleren når den er i drift.

Undersøkelsen viser at det først og fremst er CD-ROM-spillere som støtter hastigheter på 48x og høyere som kan føre til knuste plater med påfølgende utskytning av prosjektiler.

Research Machines tilbyr kundene et metallskjold som kan monteres på innsiden av skuffen til en del CD-ROM-modeller. Dette skal kunne ta imot prosjektiler fra CD-ene bedre enn den originale fronten på spillerne, som gjerne er laget av plast.

Selskaper anbefaler også at kundene alltid sjekker om CD-ene er sprekkfrie før de settes inn i CD-ROM-spilleren.

Du kan lese mer om Research Machines sikkerhetsanbefalinger på denne siden.

Til toppen