RESULTATERFINANS

– SSD blir en gullgruve

Darwin Chen i Kingston tror flashdisker vil være et nøkkelprodukt i mange år framover.

22. juni 2011 - 15:30

I begynnelsen av 2009 lanserte Kingston Technology en oppgraderingspakke beregnet på dem ville få mer ut av sin gamle pc ved å erstatte harddisken med en flashdisk (SSD, «solid state disk»). Pakken omfatter programvare for å gjøre SSD-en til en eksakt kopi av harddisken, og en boks som gjør det mulig å bruke harddisken som ekstern lagringsenhet.

– Det var en fulltreffer, sier Darwin Chen til digi.no.

Chen er visepresident i Kingston, og har ansvar for SSD-satsingen. Han regner med at flashdisker vil være et nøkkelprodukt for selskapet i mange år framover.

– Som forretningsområde går SSD rett inn i det vi er best på, det vil si masseproduksjon av standardenheter. Stor skala er betingelsen for alt vi gjør. Vi skal ha så store målgrupper som mulig. Vår «maskin» er innrettet på millioner av enheter i måneden. Tusener av enheter i måneden er ikke for oss.

Darwin Chen tror 128 gigabyte vil være den typiske kapasiteten på SSD for pc-er ut 2012.
Darwin Chen tror 128 gigabyte vil være den typiske kapasiteten på SSD for pc-er ut 2012.

Det er derfor all SSD fra Kingston er beregnet på klienter. Bedriftslagring med innslag av SSD er ikke deres geskjeft. Det skyldes ikke bare volum.

– Vi må ha enkle og standardiserte produkter. SSD-er til lagringssystemer på serversiden krever langt mer innsats på programvaresiden, og langt mer kontinuerlig utvikling. Vår forretningsmodell er ikke lagt opp med tanke på slikt. Derfor holder vi oss på klientsiden når det gjelder SSD.

Når det er sagt, ser Chen svært positivt på framtiden.

– Det er mange faktorer som peker på vedvarende volumetterspørsel over mange år. Det er for eksempel et faktum at et flertall av pc-er i overskuelig framtid vil leveres med harddisk. Prognosen for 2012 er at under 30 prosent av maskinene vil leveres med SSD. Følgelig vil det i mange år framover være et stort marked for oppgradering, der folk bytter ut harddisken med flashdisk framover å bytte pc. Vi tror det samlet sett vil dreie seg om en milliard pc-er.

Erfaring med annet utstyr, som smarttelefoner og nettbrett, som er tilgjengelig straks de slås på, vil forsterke folks ønske om å få noe liknende på pc-en.

Hovedkomponentene i Kingstons SSD-pakke fra 2009: Programvare, flashdisk i 2,5 tommers format, kasse og ledning for at harddisken kan gjøres til eksternt lager.
Hovedkomponentene i Kingstons SSD-pakke fra 2009: Programvare, flashdisk i 2,5 tommers format, kasse og ledning for at harddisken kan gjøres til eksternt lager.

– Det gjelder både bedrifts- og konsumentmarkedet. Vi fikk nylig en stor bestilling fra Qualcomm. De tok med seg bærbare pc-er konfigurert etter Qualcomms standard, og som bruker sju minutter på å kaldstarte. Vi tok vår standard pakke og oppgraderte dem til SSD. Da ble kaldstarttiden redusert til 45 sekunder. De valgte følgelig å oppgradere pc-er til 200 dollar per stykk, framfor å kjøpe nye til 1000 dollar per stykk.

Den typiske bedriftsoppgraderingen, ifølge Chen, er å øke minnet fra 2 til 4 gigabyte, og bytte ut harddisken med en SSD på 128 gigabyte.

– Det innebærer to års forlenget brukstid på pc-en.

128 gigabyte høres lite ut, i en tid da pc-er gjerne selges med disker på mange hundre gigabyte.

– Vi tror den typiske SSD-en i bedrifts-pc-er vil holde seg på 128 gigabyte i hvert fall ut 2012. Det gir tilstrekkelig overkapasitet til å lagre en betydelig mengde dokumenter og alt de fleste trenger av applikasjoner. IT-sjefer er generelt sett skeptisk til pc-er med stor lokal lagring. De ønsker at bedriftens data skal ligge på bedriftens servere. Det som lagres lokalt skal krypteres. Her tilbyr SSD en stor fordel framfor harddisk. Kryptering reduserer ytelsen på vanlige disker. Med SSD betyr denne ytelsesreduksjonen langt mindre. Alt dette innebærer at det vil være betydelig etterspørsel etter oppgradering gjennom SSD i bedriftsmarkedet, særlig i en tid der den økonomiske utviklingen er usikker.

Her griper Jan Terje Kleiven i Kingston Norge og peker på at visse miljøer, blant annet olje og gass, som også er interessert i pc-oppgradering, krever 256 gigabyte-stor SSD-lagring.

– Vi har flere tilfeller der vi har levert oppgradering basert på slike pakker, sier Kleiven.

I forbrukermarkedet peker Chen på flere faktorer. Heller ikke her er tror han på umiddelbar etterspørsel etter høykapasitetsdisker. En «liten» SSD er tilstrekkelig til å oppnå ytelsesgevinst. Det er regningsvarende å legge ut store mengder data på en ekstern harddisk.

– Tekniske forhold begrenser dessuten hvor stor en SSD i 2,5 tommers format kan være. Med dagens halvlederteknologi er 512 gigabyte et praktisk maksimum. Med neste generasjons halvlederteknologi kan det dobles til 1 terabyte. I dag er 1 terabyte ikke umulig, men det vil ikke være lønnsomt.

Chen ser ikke for seg at hjemmeservere vil få SSD med det første.

– Det har med pris å gjøre. Per gigabyte er harddisk langt rimeligere enn SSD. En hjemmeserver med bare SSD vil ikke lykkes. Det er i apparater der kapasiteten er så lav at prisforskjellen ikke spiller noen rolle at SSD vil tas i bruk. Se på utviklingen av iPod nano. De første kom med 4 gigabyte disk. Så viste det seg at prisforskjellen med SSD ikke var stor nok til å få folk til å velge harddisk. Derfor er iPod nano utelukkende med flashdisk i dag.

På litt lengre sikt ser Chen for seg en annen type etterspørsel etter SSD, fra leverandører av pc-er og annet utstyr som ikke vil begrense sine konstruksjoner til 2,5 tommers-formatet.

– Vi vil kunne lage SSD-enheter i nær sagt hvilket fysisk format det måtte være. Det vil gi leverandørene anledning til å realisere helt nye konstruksjoner, og videreføre dagens trend mot det stadig tynnere. Vi kommer inn, fordi vi skal satse på å tilby det beste prisnivået.

Chen forteller at Kingston forbereder spesielle SSD-pakker for to svært forskjellige målgrupper som begge kjennetegnes av høye krav til ytelse, henholdsvis spillentusiaster og bedriftsarbeidsstasjoner.

– Vi kommer til å slippe en SSD-pakke beregnet på å oppgradere arbeidsstasjoner. Vi jobber med å tilpasse denne pakken til vår forretningsmodell. En «gamer» oppgradering vil være klar i løpet av juli.

Bedrifter som erstatter pc-er med tynne klienter skremmer ikke Chen. Tvert om.

– Økt etterspørsel etter tynne klienter innebærer at 32 gigabyte-store flashdisker kommer innenfor vår forretningsmodell, uansett hva slags fysisk format leverandørene velger.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.