SSD

SSD-en som får enhver harddisk til å framstå som en dverg

Ble vist fram i selskap med det som kan være verdens raskeste SSD.

Seagate 60 TB SAS SSD
Seagate 60 TB SAS SSD Bilde: Seagate
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. aug. 2016 - 09:23

Flere selskaper har avduket nye SSD-produkter med høy kapasitet under konferansen Flash Memory Summit som arrangeres denne uken i Santa Clara, California. Men ingen slår monsteret som Seagate viste fram. 

60 TB

Det dreier seg om en SSD med intet mindre enn 60 terabyte kapasitet. Dette er ifølge Seagate fire ganger så høy kapasitet som den neste på listen. Dessuten skal lagringstettheten være dobbelt så høy, selv om Seagates SSD har samme formfaktor som tradisjonelle 3,5 tommers harddisker. 

Selskapet mener at det enkelt vil kunne øke kapasiteten ytterligere i framtiden, til 100 terabyte eller mer. 

SSD-en er basert på NAND-basert flashminne fra Micron, etter alt å dømme den temmelig nye 3D NAND-teknologien.

Den ekstremt romslige SSD-en som Seagate viste fram denne uken. <i>Foto: Seagate</i>
Den ekstremt romslige SSD-en som Seagate viste fram denne uken. Foto: Seagate

SSD-en som bare kalles for 60TB SAS SSD (SAS står for Serial Attached SCSI), er ikke et produkt Seagate kommer til å levere med det aller første. Enheten som ble vist fram, omtales som demonstrasjonsteknologi. Men selskapet oppgir at et tilsvarende produkt kan ventes i løpet av 2017. 

Seagate har ikke inkludert særlig andre detaljer i pressemeldingen, men av bildet i toppen av saken går det fram at harddisken har en effektbruk på omtrent 15 watt. 

The Register skriver at overføringshastighetene til den digre SSD-en ikke akkurat er blant de aller høyeste, i alle fall sammenlignet med det andre produktet som Seagate avduket i går, 8TB Nytro XP7200 NVMe SSD.

Verdens raskeste?

Nytro-SSD-en med kapasitet på 8 terabyte er et x16 PCI Express-kort som ifølge The Register egentlig består av fire mindre SSD-er med M.2-grensesnitt, som sammen med hver sin kontroller er montert på et PCIe-kort. 

Den nye Nytro-SSD-en slik den ble skissert våren 2016. <i>Foto: Seagate</i>
Den nye Nytro-SSD-en slik den ble skissert våren 2016. Foto: Seagate

Da Seagate snakket om dette produktet tidligere i år, ble det lovet at det skulle bli verdens raskeste SSD. Ifølge The Register kan den utføre 940.000 IOPS (Input/Output Operations Per Second) og 160.000 IOPS ved henholdsvis vilkårlig lesing og skriving. Dataratene ved sekvensiell lesing og skriving skal være på henholdsvis 10 og 3,6 gigabyte per sekund.

Dette produktet skal komme i salg i år, nærmere bestemt i fjerde kvartal.

Les også: Lover større og billigere SSD-er

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.