SSD-prisene raser

Selv om etterspørselen er rekordsterk.

Prisene på SSD-disker har falt dramatisk de siste månedene. Samtidig har etterspørselen steget kraftig.
Prisene på SSD-disker har falt dramatisk de siste månedene. Samtidig har etterspørselen steget kraftig.

Selv om etterspørselen er rekordsterk.

Markedet for SSD-disker har steget kraftig siden nyttår, både i Norge og internasjonalt. I kjølvannet av flomkatastrofen som rammet Thailand i fjor høst ble store deler av verdensproduksjonen av mekaniske harddisker bokstavelig talt satt under vann.

Det førte til store leveringsproblemer og påfølgende prisvekst, men også økt etterspørsel etter SSD-disker. Dessuten har nye og svært tynne bærbare PC-er skapt etterspørsel etter denne type lagringsmedier. Da skulle man tro at prisene ville stige til himmels, men så har ikke skjedd. Tvert mot.

– Prisfallet har vært på mellom 20 og 40 prosent siden nyttår, sier Frode Hammer som er innkjøpsdirektør i Komplett. Han forteller at veksten i etterspørsel har vært stor. Fra nyttår til nå har veksten vært på nesten 50 prosent i forhold til samme periode i fjor.

At aktørene som lager SSD-disker har økt produksjonen betydelig, både for å møte økt etterspørsel og demme opp for konsekvensene etter flommen i Thailand, er sannsynlig. Men Hammer vil ikke spå for mye i hvor prisene vi gå for SSD-disker utover året.

– Jeg tror prisene vil stabilisere seg, men det er vanskelig å si. Men det er ikke unormalt med en mer stabil utvikling etter at prisene har falt kraftig, sier Hammer.

Når det gjelder de mekaniske diskene er markedet preget av stabilitet.

– Prisnivået er noe høyere enn før flommen, og det er noe dårligere tilgang men mye mindre merkbart nå. Det går greit å få tak i varer og prisene har stabilisert seg på et fornuftig nivå, sier Hammer.

Han tror ikke på at SSD-diskene vil ta over for de mekanisk-drevne diskene med det første.

– Det er mange som har behov for større disker og det dekkes av mekaniske. I markedet for disker på mellom 120 til 128 GB er det SSD som gjelder, men større SSD-disker er forholdsvis mye dyrere enn mekaniske. Det er fortsatt et marked for begge deler, sier Hammer til digi.no.

    Les også:

Til toppen