JUSS OG SAMFUNN

Stadig dyrt å bruke mobilen i utlandet

EU-vedtak til tross: Verken Telenor eller Netcom lar oss ringe billigere i Europa i sommer.

I juni vedtok EU-ministrene pristak på mobil roaming. Det skulle gjøre det langt rimeligere å ringe med mobiltelefonen i utlandet, også for nordmenn på ferie i Europa.

    Les også:

Vedtaket gjelder i tre år. Det første året skal det koste maksimalt 0,49 euro (fire kroner) å ringe fra utlandet og 0,24 euro å motta en samtale. Det andre året reduseres taket til henholdsvis 0,46 og 0,22 euro, og det tredje året til 0,43 og 0,19 euro. Etter tre år bortfaller reguleringen.

Vedtaket kom litt for seint til at EU kunne tvinge operatørene til å iverksette pristaket i sommerferien. Fra vedtaket ble publisert 29. juni fikk operatørene en frist på én måned til å gjøre kundene kjent med endringen, og så ytterligere én måned til å endre abonnementsavtalene.

Formelt sett er det ikke regelstridig for operatørene å iverksette pristaket tidligere. Men det vil ikke skje.

Norske mobilkunder vil ikke merke noe til endringene i sommer, opplyser både Telenor og NetCom til digi.no.

Informasjonssjef Anders Krokan forteller at Telenor allerede i april reduserte roamingprisene. Telenor opererer med to priser for henholdsvis Norden og Europa. Telenors Norden-priser er i dag lavere enn EUs makspris. Mens makspris for utgående samtaler i EU er fire kroner i minuttet eksklusiv moms, er Telenors pris i Norden 2,87 kroner.

I resten av Europa må Telenor senke satsene, siden de i dag opererer med en pris på 5,25 kroner, 1,25 kroner over EUs makspris.

– Det ønsker vi selvfølgelig å gjøre, og vi er positiv til at det kommer endringer. For Telenor er dette lønnsomt ettersom det er flere nordmenn som reiser med mobilen i utlandet, enn det er turister som kommer til oss, sier Krokan.

Han tror likevel at det kan drøye med endringene helt fram til januar neste år, ettersom Norge ikke er medlem av EU. Norge reguleres under EØS-avtalen, og vil dermed kunne omgå datoene som gjelder for EU-land.

Også NetCom hilser de nye roamingprisene velkommen, men vil ikke tilpasse mobilprisene til EU-nivå før tidligst i september, forteller informasjonssjef Guri Wormdahl.

– Vi har allerede satt ned prisene i år med over 30 prosent som følge av vedtaket. Men vi ser at prisen må reduseres enda mer, som vil skje senere i år, fortsetter hun.

NetCom har i dag allerede gunstige priser i Norden som følge av at eieren TeliaSonera har nett i alle de nordiske landene. Teleoperatøren opererer for øvrig med fire forskjellige ringepriser, alt ut fra hvilke land man befinner seg i.

– I enkelte europeiske land har vi klart å forhandle gunstige avtaler med de nasjonale teleoperatørene. Men vi gir samme pris uavhengig av døgnet og takseringsintervall. Ringer du for tre sekunder, blir du belastet for nettopp tre sekunder og ikke 15 sekunder som noen opererer med som minstetakst, framholder Wormdahl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.