DATASPILL

Stadig færre jenter spiller dataspill

Mens ni av ti gutter i alderen 9–18 år spiller dataspill, gamer bare seks av ti jenter, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.

Andelen jenter som spiller, har gått ned med 17 prosentpoeng siden 2020, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
Andelen jenter som spiller, har gått ned med 17 prosentpoeng siden 2020, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Foto: Mia Oshiro Junge/NTB
10. nov. 2022 - 08:30

Andelen jenter som spiller, har gått ned med 17 prosentpoeng siden 2020, viser undersøkelsen Barn og Medier fra Medietilsynet.

Ifølge undersøkelsen spiller 76 prosent av 9–18-åringer dataspill i en eller annen form, enten det er på mobil, datamaskin eller spillkonsoll.

Det er 10 prosentpoeng færre enn for to år siden, en nedgang som jentene i all hovedsak står for. Størst nedgang er det blant jentene i alderen 15–18 år.

Det er flere årsaker til jentenes spill-stopp. Ulik forskning viser blant annet at kvinnelige spillere møter andre forventninger og reaksjoner i spill enn menn – og at kvinner er mer utsatt for verbal og visuell seksuell trakassering enn menn.

Medietilsynet etterlyser en mer inkluderende spillkultur.

– At noen slutter med dataspill på grunn av stygg språkbruk og trakassering basert på kjønn, er en utfordring vi som samfunn må ta på alvor, på samme måte som vi tar tak i kulturutfordringer, mobbing og trakassering i andre sammenhenger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Magnar Sveen (venstre) og Halvor Kolsrud (høyre) jobber fremdeles med Adventur Delux.
Les også

Norsk spill har vært under utvikling i 25 år: – Mengden innhold er helt hinsides

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.