BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stadig flere bidrar til Linux-kjernen

5000 utviklere og 500 selskaper har kommet med kode de siste fire årene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. aug. 2009 - 10:26

Selv om Linux-kjernen utgangspunktet utvikles på frivillig basis, er det på ingen måte snakk om noe gutteromsprosjekt. Tvert imot. Over 70 prosent av endringene som har blitt gjort i Linux-kjernen de tre siste årene, har blitt utført av utviklere som har fått betalt av sine arbeidsgivere for å gjøre dette.

18,2 prosent av endringene har blitt utført av utviklere på egenhånd. I tillegg kommer en gruppe på 7,6 prosent som for Linux Foundation er ukjent om har kommet med bidragene på egenhånd eller i regi av en arbeidsgiver. Men et flertall av disse «ukjente» har kommet med ti eller færre endringer de tre siste årene.

Tallene stammer fra Linux Foundations Linux Kernel Development-rapport, som ble utgitt i går.

Selskapets som har levert mest kode de siste tre årene, er Red Hat, med 12,3 prosent. Deretter følger IBM og Novell, begge med 7,6 prosent. Andre selskaper som har bidratt med 1 prosent av koden eller mer, er Intel, Oracle, Linux Foundation. SGI, Parallels, Renesas Technology, Fujitsu, MontaVista, MIPS Technology, Analog Devices og HP. Men listen består av over 500 selskaper.

Antallet selskaper som har bidratt til en gitt versjon av Linux-kjernen har økt temmelig jevnt de siste årene. Det samme gjelder antallet utviklere Oversikten i dokumentet viser at 68 selskaper og 389 utviklere bidra til versjon 2.6.11, som kom i mars 2005. De tilsvarende tallene for den nyeste versjonen, 2.6.30, var 240 selskaper og 1150 utviklere, som til sammen bidro med i gjennomsnitt 6,4 endringer i timen i de 78 dagene utviklingen pågikk.

Antallet utviklere per versjon av Linux-kjernen.  Illustrasjon:The Linux Foundation.
Antallet utviklere per versjon av Linux-kjernen. Illustrasjon:The Linux Foundation.

Ifølge Linux Foundation er det ulike årsaker til at selskaper sponser utviklingen av Linux-kjernen på denne måten.

Selskaper som IBM, Intel, SGI, Freescale gjør det for å sikre at Linux kjører bra på deres maskinvare.

Red Hat, Novell og MontaVista, som tilbyr egne Linux-distribusjoner, gjør det naturligvis for å kunne tilby et bedre produkt.

Selskaper som Sony, Nokia og Samsung benytter Linux i egne produkter, inkludert mobiltelefoner og forbrukerelektronikk. De bidrar ifølge The Linux Foundation for å sikre at Linux fortsatt vil være egnet for bruk i deres produkter. Det samme gjelder selskaper som Volkswagen og Quantum Controls. Sistnevnte lager navigasjonsenheter for lystbåter.

Til tross for at 4910 utviklere har bidratt med kode de siste 4,5 årene, har nærmere 12 prosent av endringene blitt utført av de ti mest aktive, individuelle bidragsyterne. Både David S. Miller og Ingo Molnar har bidratt med over 2000 endringer hver, noe som hver for seg utgjør 1,5 prosent av de totale bidragene i perioden.

De 30 mest aktive utviklerne står for mer enn 25 prosent av endringene. Det vanlige innenfor enhver gitt utviklingssyklus er at omtrent 1/3 av utviklerne bidrar med nøyaktig én patch.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.