KARRIERE

Stadig flere jenter vil studere teknologi

Et flertall av søkerne til NTNU-studier i år er kvinner.

Gruppearbeid rundt pc ved NTNU
Gruppearbeid rundt pc ved NTNU Bilde: NTNU Info
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2011 - 14:11

Tallene fra Samordna Opptak er klare og NTNU melder om flere rekorder. Blant de 26 751 søkerne som har NTNU som et alternativ på søknaden siden, er 53 prosent kvinner. Men langt fra alle har søkt seg til teknologiske studier.

NTNU skriver i en pressemelding at det i år er 870 kvinner som har femårige masterprogram i teknologi som sitt førstevalg. Dette utgjør 26,31 prosent av søkerne. Sammenlignet med i fjor, er dette en økning på 12,84 prosent.

– Erfaringsmessig har de jentene som søker seg til disse utdanningene svært gode karakterer, så med en kvinnelig søkerandel på 26 prosent, kan hver tredje student som får plass på masterprogrammene i teknologi i høst, være jente. Sammenligner vi med tallene fra 2005, har vi hatt en økning i kvinnelige søkere på godt over hundre prosent. Dette er en formidabel utvikling, som har sammenheng med en bevisst og solid satsing gjennom flere år, både fra NTNU og andre gode krefter, sier NTNU-rektor Torbjørn Digernes, i pressemeldingen.

Det var 416 kvinner som ønsket å studere teknologi i 2005.

Også det totale antallet søkere med femårig masterprogram i teknologi eller sivilingeniørutdanning som første valg, er i vekst. Antallet søkere i år er på 3307, noe som er 3,5 prosent mer enn i fjor og 23,3 prosent mer enn i 2005.

De fleste av disse søkerne ønsker seg til retningen Industriell økonomi og teknologiledelse. Men største vekst i antallet førstegangssøkere er det Ingeniørvitenskap og IKT som har, med 43,5 prosent.

Også realfagene ved NTNU kan igjen vise til økte søkertall. Samlet sett har realfagene en økning på 15,4 prosent. Det er mer enn 50 prosent flere søkere til det femårige masterprogrammet i bioteknologi, mens det er biologi og informatikk som har flest førsteprioritetssøkere.

Det totale søkertallet til norske utdanningsinstitusjoner via Samordna Opptak er 108 605, noe som er en økning på 5201 søkere sammenlignet med 2010. 59,4 prosent av dem er kvinner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.