JUSS OG SAMFUNN

Stadig flere leverer digital skjema

Etter to års drift leverer over halvparten av selskapene aksjonærinformasjon elektronisk.

17. feb. 2005 - 13:41

Elektronisk innlevering av skjemaer til det offentlige kan spare mange penger for skattebetalerne, og ofte får de som leverer dem inn enda større gevinster. Skatteetaten har gått i front av denne utviklingen, med 1,2 millioner selvangivelser levert elektronisk i fjor.

I år kan de slå seg på brystet over at nok en elektronisk innleveringstjeneste har blitt en suksess. Altinn ble startet i fjor. Til denne tjenesten skal 130.000 aksjeselskaper sende inn opplysninger for at de skal sendes ut igjen til 600.000 norske aksjonærer, som trenger opplysningene for å fylle ut selvangivelsen. I fjor leverte 36 prosent av selskapene opplysningene elektronisk, på tross av at mange mente systemene var tungrodde. Mange hadde problemer med leveringen.

Brukerne har tydeligvis ikke latt seg skremme, for i år er 62 prosent av aksjonærregisteroppgavene levert elektronisk. Det vil si 80.000 selskaper.

– Dette er vi fornøyd med, sier informasjonsdirektør i Skatteetaten Lise Halvorsen, til digi.no. – De som har mest nytte av dette er aksjonærene, som før måtte henvende seg til selskapene for å få denne informasjonen, men som nå får den tilsendt.

Skattedirektør Bjarne Hope er meget fornøyd.

– Vi er svært fornøyd med at andelen som leverer elektronisk øker så kraftig. Positive tilbakemeldinger fra brukerne tyder også på at det i år gikk mye greiere å levere elektronisk, sier han i en pressemelding.

Langt flere selskap har i år levert oppgavene innen fristen, og oppgavene har også færre feil og mangler. Om lag 11 prosent av selskapene blir i år bedt om å rette oppgavene, mot 16 prosent i fjor.

Aksjonærregisteroppgaven danner grunnlag for realisasjons- og beholdningsoppgavene som over 600.000 aksjonærer får i mars og april. Opplysningene i oppgaven trenger de for å fylle ut informasjon om sine aksjeposter i selvangivelsen.

Skatteetaten lanserer i år en ny forbedring som vil gi enda flere mulighet til å levere skjemaer elektronisk. Tidligere har det bare vært mulig å gjøre noen få endringer hvis man skal kunne levere selvangivelsen elektronisk. I år lover Skatteetaten at de aller fleste skal kunne levere elektronisk. Nye endringsmuligheter og vedleggskjemaer skal sørge for det.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.