BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stadig flere rammes av tele-svindel

Stadig flere PC-brukere opplever å få skyhøye telefonregninger etter å ha besøkt tvilsomme sider på nettet.

Norsk Telegrambyrå
16. sep. 2002 - 07:47

- En internasjonal svindelindustri tapper telekundene, sier kontorsjef ved Forbrukerrådet, Lauritz Godøy, til NTB.

Ingen har full oversikt over omfanget av denne virksomheten, men ifølge Godøy har Forbrukerrådet daglig henvendelser fra folk som får telefonregninger som er mellom 5.000 og 7.000 kroner høyere enn de mener er naturlig, og som Telenor fraskriver seg ansvaret for. Det er også eksempler på teleabonnenter som har fått enda høyere påslag på telefonregningen.

Godøy sier at telepiratene kobler seg på og tapper tellerskritt både gjennom tvilsomme sider - som sexsider -, gjennom chatting og også gjennom programmer som er bygd inn i PC-en og som aktiveres etter en tids bruk.

- Dette er ren mafiavirksomhet, sier Godøy.

Han ønsker en rettslig prøving av slike saker for å gi anstendige PC-brukere nødvendig beskyttelse.

I Møre og Romsdal har svindelutsatte PC-brukere startet en egen aksjon mot denne virksomheten og mot Telenor. Vigdis Torset fra Herøy på Sunnmøre står i spissen for nettsiden www.kapret.tk, og hun vil ha svindelutsatte PC-brukere fra hele landet med seg. Hun fikk selv en regning på 1800 kroner fra Telenor som skriver seg fra telefonbruk i en periode da hun lå på operasjonsbordet og ingen befant seg i huset der telefonen og PC-en sto.

Vigdis Torset hevder overfor NTB at Telenor tjener store penger på svindelen og derfor ikke er så veldig interessert i å komme denne nykriminaliteten til livs.

- Dette er en skremmende utvikling for oss vanlige tele-abonnenter, sier hun. Hun bruker mye av tiden sin på å samle PC-brukere som har vært utsatt for tele-svindel, for på den måten å bygge opp en slagkraftig aksjon mot Telenor og den piratvirksomheten som foregår. Hun sier også at Teleklagenemnda ikke fungerer tilfredsstillende i slike saker.

Slike høye telefonregninger fører ofte til oppstyr og splid i familier. Hvem er det som har surfet på sexsider, blir spørsmålet. Det behøver slett ikke være sexsider. Piratene finner stadig nye veier inn i folks PC-er.

Informasjonssjef for telefoni/internett i Telenor Plus, Atle Lessum, hevder overfor NTB at Telenor har større utgifter på å behandle klager knyttet til skyhøye telefonregninger enn selskapet har inntekter fra uønsket trafikk på nettet.

- Det er uriktig at Telenor ikke tar ansvar, og jeg bestrider at vi ikke gjør noe for å komme denne utviklingen til livs, sier Lessum.

- Men svært få kunder får medhold når de klager på telefonregningen?

- Det er riktig. Men PC-brukerne må selv ta et ansvar for sin egen PC og bruken av den. Det vi har gjort er å gi kundene våre muligheten til å laste ned et oppringningsprogram som ikke lar seg overstyre. Vi har også anbefalt kundene våre å legge inn sperrer for utenlandssamtaler, eller sperrer mot land der denne trafikken har sitt utgangspunkt.

Ifølge Lessum er det programmer som overstyrer PC-en som gjør at tellerskrittene løper løpsk. En person som sitter i Norge og leser for eksempel Dagbladet på nettet, er uvitende om at han er koblet opp mot Seychellene, fordi han en gang har lastet ned et program som har gitt uvedkommende tilgang til PC-en hjemme i stua.

- Men at dette skjer, kan ikke først og fremst være Telenors ansvar, sier Lessum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.