Stadig flere stue-PCer på markedet

Etter en svært forsiktig start i fjor, vil flere PC-produsenter nå tilby komplette PC-er for stuebruk i Norge.

Etter en svært forsiktig start i fjor, vil flere PC-produsenter nå tilby komplette PC-er for stuebruk i Norge.

Det norske markedet for mediesenter-PCer, også kalt stue-PCer fordi det gjerne er i stua man vil bruke dem, ser ut til å komme over i en ny fase. Bortsett fra noen få ferdigbygde modeller, blant annet fra Seko Data og TCi Computer, har nok de aller fleste som har tatt i bruk denne typen datamaskiner, bygget maskinene selv - gjerne basert på fritt tilgjengelig programvare.

En mediesenter-PC har en del klare kjennetegn. Den har et kabinett som er tilpasset bruk i stuen, gjerne med samme mål som for eksempel videomaskiner, men i alle fall slik at den får plass i tv-benken. Den skal i all hovedsak betjenes ved hjelp av en relativt enkel fjernkontroll, den skal være støysvak og skjermbildet skal vise på en vanlig tv. Maskinen skal kunne spille av alle typer video, musikk og bilder, i tillegg til at den skal kunne gjøre opptak av tv-sendinger og lagre disse på en harddisk. Den bør ha minst to tv-mottakere og være kraftig nok til å gjøre opptak fra begge disse på samme tid.

    Les også:

Microsoft annonserte tidligere i år at selskapet skal komme med en norsk utgave av selskapet Windows XP Media Center Edition 2005 til høsten. Dette kan se ut til å ha fått noen av PC-leverandørene på glid. HP fortalte nylig pressen at selskapet vil komme med Media Center-PC med den norske utgaven av Microsofts system, til høsten, trolig i oktober. Bildet nedenfor viser et eksempel på hva HP har å tilby innen denne kategorien maskiner. Maskinene koster i USA mellom 1200 og 2600 dollar.

Men ikke alle ønsker å vente på at Microsoft skal bli ferdig med den norske utgaven av Media Center Edition. Dette gjelder blant annet PS Data og Itegra, som begge nylig har lansert stue-PCer med den engelskspråklige utgaven av Media Center Edition. Ulempen med dette, bortsett fra språket, er at programvaren ikke har innebygd støtte for noen norsk, elektronisk programguide (EPG) eller særnorske tjenester, som ventes å bli tilgjengelige i den norske versjonen av operativsystemet.

PS Data selger tre modeller av typen Tundra MultiCenter, til priser på mellom 12.000 og 19.500 kroner. Forskjellen på de tre modellene ser primært ut til å være knyttet til prosessorer og størrelsen på harddisk og minne. Mer informasjon om disse maskinene finnes her.

Itegra lanserte denne uken maskinen Cinet MediaStation 915G. Denne maskinen, som ifølge salgsdirektør Lars Seeberg vil koste omtrent 14.000* hos forhandlerne, ser ut til å være godt utstyrt. Seeberg forteller at MediaStation ikke er den først stue-PCen Itegra tilbyr, men at denne er av en helt annen kvalitet enn modellene selskapet tilbød for et år siden, blant annet når det gjelder støynivå. Passiv kjøling er blant det som skal sørge for mindre forstyrrelser.

Modellen er basert på Intels 915G Express-brikkesett og Pentium 4 520J med 2,8 GHz klokkehastighet. Maskinen har 1024 MB PC400 minne med to separate kanaler og 250 GB Serial ATA harddisk. TV-kortet heter Hauppauge WinTV PVR 500 MCE som har to tv-tunere og én FM-tuner. Grafikkløsningen er basert på ATI Radeon X300SE med 128 MB minne, som er et lavprofil skjermkort basert på PCI Express. Maskinen har også 16x tolags DVD-brenner, 8-i-1-kortlesere, 7.1 High Definition surroundlyd-kontroller med digital utgang og støtte for både Ethernet og WLAN. Maskinen leveres med et antall USB- og Firewire-kontakter både foran og bak, og støtter tilkobling av to ekstra IR-sendere for å fjernstyre for eksempel satellittunere.

* Prisen som tidligere var oppgitt i artikkelen, 17.000 kroner, inkludert

installering og opplæring hos kunden, noe som kan tilbys som en tilleggstjeneste av forhandlerne

Til toppen