Stadig flere velger AMD-prosessorer

Intel taper terreng til AMD og det er ikke så vanskelige å forstå - AMD holder lavere priser. Her er tallene:

Intel taper terreng til AMD og det er ikke så vanskelige å forstå - AMD holder lavere priser. Her er tallene:

Langsomt, men sikkert velger flere PC-produsenter, bedrifter og enkeltkunder AMD-baserte PCer.

Ferske tall fra analyseselskapet Mercury Research viser at Intels markedsandel er redusert med et prosentpoeng til 82,7 prosent. Dette inkluderere prosessorer til Microsoft Xbox, og regner man bare PCer, faller Intel ytterligere.

Det er sterkere konkurranse fra AMD som er årsaken. Via og Transmeta har rundt en prosent av markedet hver. Prosessorer fra IBM/Motorola til Apples maskiner er ikke med i tallene, men både PC og server-prosessorer fra Intel og AMD er med.

Det som er de dårligste nyhetene er at tallene viser at stadig flere innser at de ikke trenger de aller raskeste prosessorene. I følge Mercury velger stadig flere modeller godt under de aller raskeste brikkene.

Hvorfor stadig flere velger AMD er ganske enkelt å forklare. Det store spørsmålet er egentlig kanskje hvorfor ikke flere gjør det. Hopper man over de aller dyreste brikkene, tar Komplett.no 1395 kroner for en AMD Athlon XP3000 med vifte, mens en tilsvarende Intel Pentium 4 3.0 GHz med vifte (og en raskere databuss) koster 1990 kroner. Intel er altså 42 prosent dyrere enn AMD.

Det samme prisgapet melder seg på enklere modeller: En Pentium 2.4 GHz-prosessor koster 1150 kroner, mens AMDs tilsvarende modell koster 790 kroner.

Til toppen