JUSS OG SAMFUNN

Stadig ingen innsyn i Statens e-post

Etter flere års løfter får du ennå ikke kikke forvaltningen i kortene.

24. feb. 2010 - 16:15

Alle innbyggere skal få tilgang til den offentlige elektroniske postjournalen (OEP).

Her skal du og jeg kunne søke opp e-post og dokumenter fra postgangen til alle departementer og direktorater.

Dette har politikerne lovet i årevis, men gang på gang blir tjenesten utsatt.

OEP kan betraktes som en liten gullgruve, særlig for de som vil følge med på hva byråkratene foretar seg. Dette er en mulighet som i dag kun gis journalister gjennom en gammel løsning kalt Offentlig Elektronisk Postjournal (EPJ). OEP skal erstatte EPJ.

Den nye løsningen skulle først settes i drift 1. januar 2008. Så ble den utsatt i påvente av nødvendig forskrift. Det tok lenger tid enn først forutsatt, og tjenesten ble utsatt igjen i april, og enda en gang i juli 2008.

Høsten det samme året kunne ansvarlig for OEP, daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys, fortelle at nå skulle alle få kikke forvaltningen i kortene. Men igjen ble prosjektet utsatt.

I mai 2009 fortalte Fornyingsdepartementet (FAD) at løsningen kommer etter sommerferien. Nå gjenstod bare testing og opplæring før lansering, het det.

Onsdag denne uken ble det klart at OEP utsettes atter en gang, nå på ubestemt tid. Problemet denne gangen skyldes at de ikke har klart å få de ulike løsningene til å snakke sammen.

- To av de store leverandørene har fortsatt store problemer med tilpasningene som må gjøres. En forutsetning for at tjenesten kan lanseres, er at virksomhetenes saks- og arkivsystemer kan publisere data til OEP. Før dette er på plass kan ikke løsningen lanseres, heter det på nettsidene til FAD.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.