Stadig mer legges til rette for IPv6

Internett denne uken kommet et skritt nærmere innføringen av en oppgradert Internett-protokoll.

Stadig mer legges til rette for IPv6

Internett denne uken kommet et skritt nærmere innføringen av en oppgradert Internett-protokoll.

Internett slik de fleste kjenner det, er for en stor del basert på den fjerde versjonen av en protokoll som rett og slett heter Internet Protocol. IPv4, som denne versjonen av protokollen forkortes til, ble spesifisert allerede i 1981.

I 1996 kom en ny versjon av Internett-protokollen. Den fikk versjonsnummeret 6 fordi det en annen, eldre protokoll, Internet Stream Protocol, allerede hadde tatt i bruk nummeret ”5” i feltet for versjonsnummer i IP-headeren.

IPv6 skal ha en del fordeler i forhold til IPv4, men ingen av dem er så viktige at det har hastet med å innføre den nye versjonen protokollen. Likevel, på sikt kan trolig det begrensede antallet offentlige IP-adresser som IPv4 støtter, kunne bli en flaskehals for den videre utviklingen av Internett. IPv4 støtter knapt 4,3 milliarder adresser, mens IPv6 støtter 3,4×1038 adresser.

    Les også:

Denne uken har ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tatt en nytt skritt i retning av å rulle ut den neste generasjonen av adresseringssystemet for Internett.

IPv6-adressene til seks av verdens 13 rotserver-nettverk for oversettelse mellom IP-adresser og verts- og domenenavn er nå blitt lagt til i de formålstjenlige filene og databasene. Dette åpner for mer helhetlig bruk av IPv6 i forbindelse med DNS (Domain Name System). Mens brukere av IPv6 fram til nå har vært avhengige av IPv4-adressesystemet for å bruke domenenavn, kan disse oppslagene nå gjøres direkte med IPv6.

- Dagens supplering av IPv6-adresser for rotserverne forbedrer ende-til-ende-forbindelsene for IPv6-nettverk. Dette er et viktig skritt på veien til en global overgang til IPv6, sier David Conrad, visepresident i ICANN med ansvar for forskning og IANA-strategi, i en pressemelding.

Til toppen